Ovo zdravo povrće proslavio je slavni Popaj koji ga je jeo kako bi dobio nadljudsku snagu. Špinat potječe iz drevne Perzije. Donesen je u Indiju, a zatim u Kinu. Put je pronašao do Sicilije te se proširio Mediteranom, a zatim je stigao do Engleske i Francuske.
POGLEDAJTE VIDEO:
Krećući se s valom zapadne kulture, vrlo brzo se našao na tanjurima širom svijeta. Svježi špinat je nevjerojatno hranjiv, a istovremeno ima malo kalorija. Bogat je vitaminima A, B, B6, E, C i K, te kalijem i željezom.
Najbolje ga je kuhati na pari četiri minute ili blanširati do dvije minute kako ne bi izgubio hranjiva svojstva. Špinat pročišćava krv, jača imunitet i daje vašoj koži prirodan sjaj. Jedna šalica kuhanog špinata sadrži šest puta dnevno preporučenu količinu vitamina K koji je također ključan za zdravlje kostiju.