Što je zemlja sjevernija, to je doručak obilniji. Tipični engleski doručak sastoji se od prženih jaja sa slaninom, graha te čaja ili kave, dok će Poljaci jesti kuhane kobasice. U isto vrijeme Bečani će popiti šalicu bijele kave uz pecivo s marmeladom ili džemom te maslacem. Francuzi će uz kavu jesti kroasane ili čokoladne kolače, tost s cimetom i šljivom. No zato će kontinentalci oko 14 sati sjesti za stol i obilato ručati, dok će Englezi prezalogajiti i čekati svoj glavni obrok - večeru. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja poznaje i zajutrak i doručak. Nakon buđenja slijedi kratak obrok, kava uz krišku kruha premazanog maslacem, a tek nakon prvih jutarnjih poslova obilnije jelo koje treba "držati" do ručka. No ritam obroka mijenja se s ritmom dnevnih poslova. Danas, bez obzira na vrstu posla, jedini obrok prije kraja radnog vremena je stanka tijekom koje se pojede sendvič kupljen u obližnjem dućanu ili spravljen kod kuće. Ili se naruče pizze i druga hrana iz dostave. Kako taj obrok nije utemeljen u tradiciji, naziva se imenima drugih obroka: "marenda", "gablec"...
Meksički buritos s gljivama i slaninom
SASTOJCI Sastojci:8 kriški slanine, 8 svježih narezanih gljiva, 6 komada narezanog luka, 1/2 zelene paprike nerezane, 1 češanj češnjaka samljeven, 8 istučenih jaja, 1/4 šalice kiselog vrhnja, 3/4 šalice naribanog sira, 4 žličice ljutog umaka, 1 žličica maslaca, 4 tortiljePopržite slaninu. Odvojeno spržite mješavinu gljiva, luka, paprike i češnjaka. Pripremite jaja i vrhnje na vrućoj tavi zajedno s polovicom sira i maslacem. Pomiješajte te dvije mješavine i slaninu. Napunite tortilje, pospite sirom i pecite u pećnici 5 minuta.
Američki muffini od cappuccina i čokolade
SASTOJCI 2 šalice brašna, 1/2 šalice šećera, 2 žličice praška za pečenje, 2 žličice praška za instant cappuccino, pola žličice soli, pola žličice cimeta, 1 šalica mlijeka, pola šalice maslaca, 1 razmućeno jaje, 1 žličica ekstrakta vanilije, 3/4 šalice slatkih komadića čokolade, 12 posuda za muffine (ako ih nemate možete jeftino kupiti jednokratne papirnate)Pomiješajte sve suhe sastojke. U njih dobro umiješajte tekuće sastojke da se povežu. Dodajte komadiće čokolade. Napunite smjesom posude namašćene za muffine. Pecite u pećnici od 15 do 20 minuta.
Akwadu - pečene banane i kokos iz Gane
SASTOJCI :5 banana, 2/3 šalice naribanog kokosa, 1/3 šalice soka od naranče, 3 žličice smeđeg šećera, 1 žličica maslaca, 1 žličica soka od limunaNarežite banane uzdužno na polovice. Zatim izrežite svaku po pola i složite na namašćeni lim za pečenje. Premažite maslacem. Prelijte sokom od limuna i naranče. Pospite smeđim šećerom i kokosom. Pecite u pećnici desetak minuta dok kokos ne poprimi zlatno-smeđu boju. Prelijte slatkim sirupom prema izboru. Poslužite i uživajte u zdravom, voćnom doručku iz Afrike.
Mađarski omlet s rajčicama i paprikom
SASTOJCi:1 žličica maslinovog ulja, 1 mali luk, 1/4 male crvene paprike - na kockice, 2 rajčice - oguljene i narezane, 1 žličica paprike, malo soli, 2 jaja, peršin
Pržite luk na ulju dok ne omekša. Dodajte rajčice i papriku pa kuhajte 5 minuta dok se povrće ne raskuha u smjesu. Zatim posolite. Odvojeno spržite razmućena jaja, ali da ostanu u kompaktnom obliku palačinke. Napunite omlet kuhanom mješavinom rajčice i paprike pa preklopite. Pospite peršinom. Poslužite sa sezonskom salatom. Volite li ljuto, omletu dodajte feferone.