To je to što me zanima!

Hrana postaje boljeg okusa ako mislimo da je organska

Efekt deklaracije: Piše li na hrani da je ekološkog porijekla ne samo da smo za nju spremni platiti više, već ćemo uvjeriti I svoje okusne pupoljke da je puno ukusnija
Vidi originalni članak

Svaka će namirnica imati bolji okus ako vjerujemo da je njeno porijeklo organsko, pokazala je studija švedskog Sveučilišta Gavle. U njoj su ispitanicima dali da testiraju jednu te istu vrstu kave, s time da su im prvi put rekli da piju običnu kavu, a drugi put organsku. Sudionici studije su "organsku" verziju kave ocijenili kao znatno ukusniju, čime su dokazali da deklariranje namirnica ima psihološki učinak na percepciju okusa, piše Daily Mail.

- Deklaracije koje jamče ekološko porijeklo proizvoda povećavaju subjektivnu vrijednost proizvoda, a čini se da utječu i na naše okusne pupoljke. Iz istog smo razloga za takve namirnice spremni platiti više - rekao je voditelj studije, Patrik Sorqvist.

Organsko voće i povrće treba biti proizvedeno bez dodavanja pesticida i umjetnih gnojiva, a danas ljudi preferiraju kupnju takvih namirnica ako si ih mogu priuštiti. 

I do 98 posto svježe hrane u trgovinama sadrži pesticide

Idi na 24sata

Komentari 19

  • mihaela1000 06.12.2013.

    Neznam kak nebi bilo bolje ono kaj doma posadim i kaj raste na zemlji gnojeno prirodnim gnojivom i na suncu sazrije, od onog kaj raste na staklenoj vuni?!

  • marijaterezija2 05.12.2013.

    moram jesti što ima organsko ili ne

  • irena6144 05.12.2013.

    ne virujen ja voću i povrću u dućanu, meni je draže moje domaće. a i uostalom nemoguće je da njihovo "organsko" voće svo izgleda lipo iste boje i oblika bez rupica...to odma znan da nije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare