Aperitiv poput čaše bijeloga vina, vermuta ili šerija otvara tek i priprema želudac za probavu. No pijete li ga redovito, zbog buđenja osjećaja gladi često biste mogli pojesti i mnogo više nego što vam zapravo treba, ističu nutricionisti. Oni tvrde kako određene životne navike itekako mogu potaknuti nezasitnu, lažnu žudnju za hranom.
– Proteini, primjerice, uspješno ‘uvjeravaju’ mozak i želudac da su siti i zadovoljni. Jedete li ih premalo, lako biste mogli posegnuti za suvišnom vrećicom čipsa – kaže dr. Mark Hyman, autor četiri bestselera i stručnjak za holističku medicinu. Ljudi kojima su bjelančevine činile manje od 15 posto kalorija bili su gladniji nakon doručka te jeli više grickalica, pokazalo je američko istraživanje.
– Naravno, najvažnije je da ne čekate s proteinima do večere, nego biste ih trebali jesti za doručak – napominje dr. Hyman. “Lažnu” neutaživu glad izazivaju i začini poput soli i šećera te začinsko bilje poput senfa, kurkume i peršina. Međutim, najnovija istraživanja pokazala su kako na prejedanje može potaknuti i dijetalna hrana. Primjerice, umjetni zaslađivači u sokovima pojačavaju apetit, navodi se u sutručnim časopisima
– Iako će se nastaviti istraživati, ipak je bolje da izbjegavate dijetne te birate klasične varijante hrane ili pića, ali u malim porcijama – savjetuje nutricionistkinja Carolanne Nelson.
Sokovi
Sladilo u mnogim sokovima, za razliku od šećera, izaziva otpornost na inzulin i leptin te ne utažuje glad, nego je pojačava.
Đumbir
Osim što pomaže kod mučnine, ublažava želučane grčeve i potiče probavu, đumbir također potiče tek.
Peršin
Peršin, jedan od najupotrebljavanijih začina, pomaže kod naticanja i reumatizma, no i otvara tek, tvrde stručnjaci.
Meso
Ljudi koji su jeli manje proteina i češće posezali za grickalicama svaki su se mjesec u prosjeku debljali više od kilograma.