To je to što me zanima!

Hrana od koje ste još gladniji: Peršin, aperitivi, većina sokova

Umjetna sladila gora su od šećera, a umjesto kalorične hrane bolje je izbjegavati senf, aperitive, sokove i dijetalnu hranu, dok đumbir i peršin otvaraju vaš tek
Vidi originalni članak

Aperitiv poput čaše bijeloga vina, vermuta ili šerija otvara tek i priprema želudac za probavu. No pijete li ga redovito, zbog buđenja osjećaja gladi često biste mogli pojesti i mnogo više nego što vam zapravo treba, ističu nutricionisti. Oni tvrde kako određene životne navike itekako mogu potaknuti nezasitnu, lažnu žudnju za hranom. 

– Proteini, primjerice, uspješno ‘uvjeravaju’ mozak i želudac da su siti i zadovoljni. Jedete li ih premalo, lako biste mogli posegnuti za suvišnom vrećicom čipsa – kaže dr. Mark Hyman, autor četiri bestselera i stručnjak za holističku medicinu. Ljudi kojima su bjelančevine činile manje od 15 posto kalorija bili su gladniji nakon doručka te jeli više grickalica, pokazalo je američko istraživanje. 

– Naravno, najvažnije je da ne čekate s proteinima do večere, nego biste ih trebali jesti za doručak – napominje dr. Hyman. “Lažnu” neutaživu glad izazivaju i začini poput soli i šećera te začinsko bilje poput senfa, kurkume i peršina. Međutim, najnovija istraživanja pokazala su kako na prejedanje može potaknuti i dijetalna hrana. Primjerice, umjetni zaslađivači u sokovima pojačavaju apetit, navodi se u sutručnim časopisima 

– Iako će se nastaviti istraživati, ipak je bolje da izbjegavate dijetne te birate klasične varijante hrane ili pića, ali u malim porcijama – savjetuje nutricionistkinja Carolanne Nelson.  

Sokovi

Sladilo u mnogim sokovima, za razliku od šećera, izaziva otpornost na inzulin i leptin te ne utažuje glad, nego je pojačava. 

Đumbir

Osim što pomaže kod mučnine, ublažava želučane grčeve i potiče probavu, đumbir također potiče tek.

Peršin 

Peršin, jedan od najupotrebljavanijih začina, pomaže kod naticanja i reumatizma, no i otvara tek, tvrde stručnjaci. 

Meso

Ljudi koji su jeli manje proteina i češće posezali za grickalicama svaki su se mjesec u prosjeku debljali više od kilograma. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Niky1304 28.02.2012.

    Nije bitno što jedeš, već koliko jedeš...

  • EvelynSalt 28.02.2012.

    Ja sam gladna stalno, šta god da pojedem (ili ne pojedem), moj apetit je otvoren :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare