Jedan od najuzbudljivijih i najbogatijih aspekata putovanja svakako je isprobavanje drugačijih kuhinja i domaćih, izvornih delicija. Ipak, nekih se namirnica treba čuvati, pogotovo ako ih prije niste jeli i ne znate ih pripremati - neke od najopasnijih i najotrovnijih namirnica, baš zbog rizika kod konzumacije, slove za najbolje svjetske specijalitete.
1. Voće ackee
Ovo se voće najviše konzumira na Jamajci, a opasnost leži u otrovnim sjemenkama. Sigurno ga je jesti tek kad je potpuno zrelo i bez sjemenki, čije otrovne tvari brzo izazovu povraćanje i druge želučane smetnje.
2. Korijen manioke
Ovaj se slatki napitak radi od anisa, drvenaste gliste i komorača. Drvena glista sadrži kemikaliju koja sadrži psihoaktivna svojstva i može izazvati halucinacije.
3. 'Krvave školjke'
Iako sve školjke krvare, većina ih ima bistru krv koja izgleda poput guste vode. Krvave školjke u svom sastavu imaju hemoglobin, zbog kojeg im je krv crvena poput naše. I baš poput naše krvi i njihova može prenositi razne bolesti poput tifusa, hepatitisa ili dizenterije. Do bolesti dolazi jer žive u okruženju s niskim kisikom u kojem uspijeva mnogo bakterija i virusa.
Ove su školjke vrhunska delikatesa u Kini, točnije u Šangaju, no zbog širenja zaraznih bolesti zabranjene su od 1988. godine, ali zahvaljujući ilegalnom tržištu i dalje ih se može naći.
4. Cassava
Cassava je gomoljasta jestiva biljka iz američkih tropa, a uzgaja se prvenstveno zbog korijena iz kojeg se dobivaju brašno kasave, tapioka, škrob za pranje rublja i alkoholno piće.
Može se naći po Južnoj Americi i Africi, a mora ju se temeljito očistiti i pravilno pripremiti. Naime, sirova cassava sadrži otrovnu tvar nalik na cijanid.
5. Cashews ili indijski oraščići
Indijski se oraščići nikad ne prodaju u ljusci jer ona sadrži otrov. Premda mu ime govori drugačije, porijeklom je iz Brazila gdje se već dugo doživljava kao prava delicija, a u novije su vrijeme sve popularnije kaše od njega, zbog nježnog ukusa i brojnih zdravstvenih koristi.
Otrov se nalazi u ulju ljuske, pa se prije konzumacije orah prži na visokoj temperaturi jer inače izaziva reakciju kakvu izaziva i otrovni bršljan; zapravo je riječ o istom sastavu.
6. Riba fugu
Japanska bodljikava riba fugu (u prijevodu riječna svinja) prava je kulinarska delikatesa u Aziji, no ona zahtjeva pažljivu pripremu. Njezino meso sadrži tetrodotoksin – otrov kao i kod drugih riba napuhača koji izaziva smrtne posljedice, pa se kuhari posebno treniraju kako bi ga uklonili prije posluživanja gostima.
Smrtonosni se otrov može naći u njenim unutarnjim organima i jetri, zbog čega ribu treba i pravilno očistiti.
7. Bobice crne bazge
Ovaj se grm može pronaći po cijelom svijetu, a njegove se bobice koriste u izradi sirupa, vina, džemova i pita. Sjeme ove bobice sadrži glikozid, smrtonosni otrov. Kuhanjem se uništava pa je bobica sigurna za jelo.
8. San-nakji ili 'živa hobotnica'
Ova se delicija jede sirova i živa, što izaziva brojne rasprave. Osim toga, već su zabilježeni slučajevi smrti zbog gušenja sirovom hobotnicom zbog čega Korejski kuhari znaju da ju se treba prije dobro usitniti i paziti da ju dobro sažvačete.
9. 'Truli' sir
Na Sardiniji se tradicionalno poslužuje "Casu marzu", ili doslovno prevedeno "truli / gnječeni" sir. Tijekom procesa dozrijevanja u siru se stvaraju žive lave insekata i njihovih jajašaca, prenosi Health Tips.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: