U prevenciji, ali i u liječenju visokog krvnog tlaka prehrana igra ključnu ulogu. Otkrivamo vam savjete kako prehranom možete regulirati svoj krvni tlak.
POGLEDAJTE VIDEO:
Dokazano je da gubitak 10 suvišnih kilograma, koji se postiže dijetom i održava tijekom dvije godine, snižava vrijednosti krvnog tlaka za 6-9/4-6 mmHg. Kod osoba oboljelih od hipertenzije važno je još istaknuti da veliko značenje ima omjer i količina elektrolita, gdje je kalij poželjan mineral i potrebno ga je unositi što više, a unos soli (natrija) ograničiti na maksimalno pet grama na dan (čajna žlica).
Banane, rajčice i zeleno lisnato povrće namirnice su koje su dobar izvor kalija i treba ih kombinirati u svakodnevnom jelovniku. Uz kalij važnu ulogu u održavanju normalnog krvnog tlaka imaju i minerali kalcij i magnezij. Pozitivan učinak na hipertenziju uočen je i kod osoba koje slijede mediteransku prehranu. Posebno su ohrabrujuća znanstvena istraživanja koja se tiču ekstradjevičanskog maslinova ulja.
Naime, uočeno je da judi koji redovito konzumiraju maslinovo ulje imaju niže vrijednosti krvnog tlaka, a redovita konzumacija maslinova ulja čak može i smanjiti potrebu za antihipertenzivima (lijekovima za snižavanje krvnog tlaka). Velik broj znanstvenih istraživanja u prošla dva desetljeća proveden je kako bi se utvrdio utjecaj konzumacije soli, odnosno prehrane bogate natrijem na učestalost hipertenzije.
Jedna od najizazovnijih prehrambenih mjera koja može imati velik utjecaj na zdravlje populacije tiče se povećana unosa omega-3 masnih kiselina koje su zastupljene u tuni, lososu, bakalaru, ali i srdeli, skuši, inćunima, morskom psu te morskim algama. Omega-3 kiselinama bogato je i ulje sjemenki lana, oraha, morski plankton i plava riba. Znanstvenim istraživanjima (provedenim na ljudima i životinjama) dokazan je povoljan učinak konzumacije ekstradjevičanskog maslinova ulja na povišeni krvni tlak.
Također, utvrđeno je da ljudi s povišenim krvnim tlakom koje su na terapiji lijekovima tijekom visokog unosa maslinova ulja imaju smanjenu potrebu za lijekovima. Dokazano je da konzumiranje gazirane natrijhidrogenkarbonatne prirodne mineralne vode može biti korisno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Mnoga su istraživanja pokazala da je češnjak učinkovit u snižavanju ukupnog kolesterola u serumu i visokoga krvnog tlaka. Točnije, utvrdilo se da unos češnjaka može rezultirati sniženjem krvnog tlaka za 7.7 odnosno 5,0 mmHg.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: