Lubenica je junak za hidrataciju. Visok sadržaj vode u lubenici čuva organizam hladnim i hidriranim, dok istovremeno daje osjećaj sitosti, što bi moglo obuzdati žudnju za prevelikom konzumacijom hrane čija razgradnja može potaknuti navale vrućine.
A to vam baš i nije potrebno kada su velike vrućine u pitanju.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Kao dodani ljetni bonus, lubenica također sadrži likopen, koji štiti stanice naše kože od oštećenja nastalih od sunca - objašnjava nam nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Hladan učinak, nastavlja, daju i svježi krastavci, zeleni čaj, zelena salata, bambus, ili tikvice koje sadrži pektin, vlakna koja pomažu očuvanju zdravlja srca i snižavanju kolesterola. Odlični su i rajčica, te klice graha.
Od voća tu su grejp, te naranče, kruške i ananas, a ako baš žudite za mesom, gledajte da je to neko lagano i krto meso poput puretine ili pačetine. Ostali izvori proteina ljeti mogu biti sladoled, ako ga jedete umjereno, te dagnje, feta sir, tofu ili jogurt.
Kokosovo mlijeko, koje se nalazi u jelima poput tajlandskog curryja, sadrži važne hranjive tvari koje podržavaju hidrataciju, sprječavaju iscrpljenost i bol u mišićima kad je vani izrazito vruće. Osvježava i mediteransko začinsko bilje poput mažurana i paprene metvice, a maslinovo možete zamijeniti laganim hladno prešanim sezamovim uljem.
Špinat i kelj idealna su ljetna hrana jer smanjuju osjetljivost na UV svjetlo i izvrsna su namirnica za one koji imaju ljuskavu i suhu kožu jer jačaju obrane mehanizme kože od štetnih zraka. Isto tako su poželjne i druge namirnice bogate karotenoidima, kao što su mrkva, marelice i dinja.
Trebalo bi izbjegavati i namirnice bogate ugljikohidratima, poput riže i ostalih žitarica, te hranu bogatu proteinima poput crvenog mesa.
- Meso je teško probavljivo i proces probave stvara toplinu, odnosno termogenezu, te će doprinijeti osjećaju topline unutar tijela - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Zato neka odabir jela od povrća bude vaš prvi izbor jer je za njenu razgradnju potrebno mnogo manje energije nego nekih teških mesnih jela. Od grickalica se preporučuju bademi, indijski oraščići i kikiriki, bogati mononezasićenim i polinezasićenim mastima za koje se smatra da smanjuju razinu lošega kolesterola.
Tri recepta za ljetno osvježenje
1. DOMAĆE OSVJEŽENJE
Sastojci: 2 šalice svježeg sira, 2 šalice mrkve, 2 šalice kukuruza, 4 kom mladog luka, 2 žlice mljevenog svježega korijandera
Priprema: Luk nasjeckajte, mrkvu naribajte, pa pomiješajte sa sirom i korijanderom. Prelijte dressingom pomiješanim od žlice soka od limuna, 4 žličice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka te soli i papra. Jedite samo ili kao namaz.
2. VOĆNA RAPSODIJA
Sastojci: 8 do 10 šalica dinje, 1 do 2 žlice agavina sirupa, žlica bobičastog voća, 2 šalice ananasa, 2 naranče, svježe listići mente
Priprema: Dinju i ananas narežite na kockice, dodajte joj bobičastog voća, te naranču raspodijeljenu na kriške. Prelijte agavinim sirupom i ukrasite listićima mente. Dobro rashladite.
3. GRČKA 'KLASIKA'
Sastojci: 4 velike rajčice, 2 šalice engleskih krastavaca, mali crveni luk, 1/4 šalice maslinova ulja, 3 žlice crvenog vinskog octa, 1/4 žličice sušenog origana, 3/4 šalice grčkih maslina, 3/4 šalice smrvljenog feta sira, sol, papar
Priprema: Rajčice grubo isjeckajte, krastavce i luk tanko narežite, a feta sir izmrvite vilicom. Sve začinite maslinovim uljem, vinskim octom, origanom, soli, paprom i maslinama.
Top pet namirnica za spas od ljetnih vrućina
1. LUBENICA
Osim visokog sadržaja vode, sadrži citrulin, aminokiselinu koja opušta i pomaže da se šire krvne žile, što znači da više krvi može cirkulirati oko tijela i ohladiti ga.
2. JOGURT
Osvježavajući napitak pun je probiotika te sadrži proteine, vitamine i minerale koji će vam pomoći vratiti prirodnu energiju tijela ako se osjećate da vas je toplina totalno iscrpila.
3. ALOE VERA
Lišće i gel ove ljekovite biljke svakako može pomoći smanjiti tjelesnu temperaturu. Za napitak koji rashlađuje upotrijebite dvije žlice svježeg aloe vera gela na jednu šalicu vode.
4. PISKAVICA
Pijuckanje šalice čaja od piskavice pomaže da se oznojite, što vam omogućuje da vas taj znoj na koži onda i hladi. Ako vam se ne sviđa ideja da pijete vruć napitak, čaj ohladite u hladnjaku.
5. ČILI
Iako jedenje začinjene hrane daje osjećaj topline, čili također pomaže smanjiti tjelesnu temperaturu. Kapsaicin iz čilija signalizira da je vaše tijelo pregrijano, pa ćete se znojiti više i zatim - ohladiti.