To je to što me zanima!

'Hrana bez glutena nije zdrava alternativa kako mnogi vjeruju'

Iako prehrana u kojoj je izbjegava gluten postaje sve popularnija kod ljudi koji nemaju celijakiju, posebno među poznatim i slavnim ženama, liječnici savjetuju - oprez!
Vidi originalni članak

Na Sveučilištu u Hertfordshireu u Velikoj Britaniji proučili su 1724 prehrambenih proizvoda koji se prodaju u supermarketima, a svrstali su ih u deset kategorija -  smeđi kruh, bijeli kruh, bijelo brašno, integralno brašno, žitarice za doručak, tjestenina od cjelovitog zrna, klasična tjestenina, pizze, krekeri i keksi, prenosi Daily Mail.

SUPER HRANA 5 razloga zašto treba jesti jaja, a uključuje čak i mršavljenje

Otkrili su da, na primjer, kruh bez glutena sadrži dvostruko više masti od klasičnog. Također, hrana bez glutena sadrži i više soli te šećera od hrane s glutenom, a manje vlakana i proteina. Uz to je i puno skuplja. 

Iako prehrana u kojoj je izbjegava gluten postaje sve popularnija, posebno nakon što su neke slavne žene, poput Gwyneth Paltrow, Victorie Beckham i Miley Cyrus, izjavile da su obožavateljice ovakve vrste prehrane, liječnici savjetuju oprez.

Kažu da bi hrana bez glutena trebala biti rezervirana za ljude kojima je dijagnosticirana celijakija - poremećaj kod kojeg tijelo ne podnosi gluten, bjelančevinu koja se nalazi u žitaricama. U takvim slučajevima tijelo stvara antitijela koja napadaju njegove molekule. Rezultat je teško oštećenje sluznice tankog crijeva i otežana apsorpcija hrane. 

DOBRE KALORIJE Ovo jedite navečer: U snu ćete mršaviti i sagorijevati masti...

Istraživači sa spomenutog sveučilišta napominju kako hrana bez glutena nije zdravija varijanta kako mnogi vjeruju.

- Otkrili smo da namirnice bez glutena ne nude prehrambene prednosti u odnosu na regularnu hranu, tako da nisu zdravija alternativa za ljude kojima prehrana bez glutena nije potrebna - objasnila je dr. Rosalind Fallaize.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 19.01.2018.

    pišu svašta jedan dan zdravo drugi nije

  • Timi_schmetterling 19.01.2018.

    Kad hranu pripremas doma, bila ona s glutenom ili bez, kontroliras naravno i kolicinu soli, secera i masti, a svaki gotovi proizvod sadrzi sve to u prevelikim kolicinama i jos uz to i konzervanse. A ovaj clanak je samo jos jedan dokaz da "novinari" nemaju pojma o temama o kojima pisu.

  • 1234567890 19.01.2018.

    Nisam nešto pretjerano istraživao, ali prijatelj koji je liječnik po struci kaže da žitarice sadrže gluten. Dakle, svaki kruh, pecivo, tijesto i sl. sadrži gluten. Kruh se jede od kad je Boga i čovika, kako kažu. I sad je taj gluten kao nešto štetan, opasan... E pa opasno je i puno vode piti, opasno je i puno disati... Sve je opasno kad se uzima u prevelikim količinama. Latinci kažu "varietas delectat" i mislim da se toga treba držati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare