To je to što me zanima!

Hoteli su nudili prve burgere u Zagrebu, onda je stigao Hamby

Burgeri se se pojavili u Zagrebu 80-tih u sasvim netipičnom ambijentu - hotelima. Prvi pravi zagrebački ulični burgeraj bio je Hamby u Draškovićevoj
Vidi originalni članak

Danas se slavi međunarodni dan hamburgera. Tko je i kada napravio prvi hamburger u svijetu nije točno poznato. Povijest navodi nekoliko različitih priča. Kako god bilo, hamburger je brzo postao popularan. U Zagrebu se danas nalaze brojni fast foodovi s burgerima i danas su jedan od najpopularnijih ugostiteljskih biznisa u Hrvatskoj. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prvi burgeri pojavili su se u Zagrebu 80-tih u sasvim netipičnom ambijentu, u hotelima. Diana Bar u Intercontinentalu, ondašnjem hotelu s pet zvjezdica, na svom meniju je nudio hamburger. Ti su hamburgeri bili tvrdi i neukusni, ali su bili popularni.

Prvi pravi zagrebački ulični burgeraj bio je Hamby u Draškovićevoj. Otvorila su ga 1986. godine braća Maržić i mnogi se još sjećaju prepoznatljivog loga kojeg je dizajnirao arhitekt Zdenko Gržina. Jako brzo je postao popularan. Koliko je bio uspješan govori i to da su vlasnici otvorili i drugi lokal na boljoj lokaciji, u prizemlju Nebodera na Trgu bana Jelačića.

Onda je došao McDonald’s koji je ukrao popularnost Hambyju koji se kasnije i zatvorio. Prvi McDonald's u Hrvatskoj otvoren je 1996. godine u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Kada se otvorio, ljudi su satima čekali u redu da dobiju svoje jelo. Zagrebački su se hamburgeri opet izolirali u hotele gdje su postali sastavni dio menija. Posebno su se isticali burgeri u Esplanadi koji su bili punjeni sirom koji se topio u ustima. 

Burgeri su ponovno, među Zagrepčanima, postali popularni kada je Marin Medak otvorio RougeMarin. RougeMarin je pekao vjerojatno najbolji hamburger u gradu, ali njihovi burgeri također spadaju u žanr restoranskih hamburgera. Ozbiljne namjere RougeMarina publika je prepoznala i po tomu što kečap nije dolazio iz trgovine, nego su radili domaći.

U Papasu, na Tuškancu, nastali su prvi zagrebački street food burgeri, mali, normalni hamburgeri. Otprilike u isto vrijeme kad i Papas, u Tkalčićevoj se otvorio Rocket Burger. U Preradovićevoj, 2014. godine otvoren je i Burgeraj koji je doveo tipične njujorške burgere. Zatim se otvorio i Submarine koji se proširio i izvan Hrvatske. U Submarineu možete pronaći i burgere od kozica, kao i razne forme barbecuea. 

Hamburger danas možete pojesti na barem stotinu lokacija u metropoli. Prošle godine ponovno je otvoren i kultni Hamby u Vlaškoj 68, s proširenom ponudom. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • CLEANERR 04.08.2020.

    ... POVJEST KODA JE NEBITNA... najbolji hambiji su bili na sljedecim tockama..... Snopy crveni kiosci bilo ih je 2-3 po gradu, zeleni kiosk u starom pothodniku i Utrine trznica pecenjara Sport.........

  • v_v 28.05.2019.

    1. ABC... (ABC pomurka... Varšavska 1) nakon njih 2. Ham-Ham, vrata do, 3. Hamby... I Hamby mi je bio najgori od ta 3...

  • 28.05.2019.

    hamby niti danas a niti onda nije valjao ništa, onda je kao bio fin ali to samo jer niste imali drugog izbora, čim je došla konkurencija vidjelo se da je hamby zapravo škart i bio i ostao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare