To je to što me zanima!

Hladne napitke začinit će aromatično bilje i kokos

Sezonsko voće obogaćuje okus ledenih čajeva, a ledenu kavu možete pretvoriti u zanimljivo piće ako joj dodate malo mljevenog cimeta
Vidi originalni članak

Svježe voće u ledenim će se napitcima sjajno složiti s aromatičnim biljem. Metvica služi i kao efektan ukras, a možete eksperimentirati i s bosiljkom, mažuranom te origanom, koji se, doduše, bolje slažu s povrtnim napitcima. S ledenim pićima teško je pogriješiti, tako da možete slobodno eksperimentirati. Ipak, pripazite samo da kiselim napitcima s citrusnim voćem (limun, limeta, grejp) ne dodajete obično mlijeko jer bi se moglo zgrušati. Umjesto njega možete uporabiti sladoled ili mlijeko u prahu. Ledeni čajevi također nude bezbroj mogućnosti kombiniranja. Voćni čajevi, čaj od šipka ili od metvice, matičnjaka ili lipe odlično se slažu s ljetnim sezonskim voćem. Dašak egzotike pružit će pokoja kriška tropskog voća, poput ananasa, manga ili papaje, čije se arome odlično stapaju s breskvom ili marelicom. Napitak možete ukrasiti kriškom limuna ili navlažiti rub čaše i uvaljati ga u kokosovo brašno.

TAJLANDSKA ZAČINJENA KAVA
Sastojci: 4 žličice mljevene kave, 1/2 žličice cimeta, 1/2 žličice kardamoma, listići badema
Priprema: Pomiješajte mljevenu kavu, cimet i kardamom. Zakuhajte 4 šalice vode sa šećerom po želji i umiješajte kavu sa začinima kao kad pripremate tursku kavu. Ohladite. Razdijelite na 4 visoke čaše sa smrvljenim ledom, ukrasite sladoledom ili šlagom te pospite bademima.

KOFEINSKA BOMBA ZA RAZBUĐIVANJE
Sastojci: 3 šalice jake kave, sladoled od kave (ili od čokolade),
3 žlice šlaga, 500 ml kole
Priprema: Pjenjačom ili ručnim mikserom pomiješajte kavu i šlag te ulijte u 4 čaše tako da ih ispunite do polovice. U svaku dodajte po jednu kuglicu (ili žlicu) sladoleda, a zatim dolijte ledenukolu.

SLADOLEDNI FRAPE OD BRESKVE
Sastojci: 2 breskve, 2 šalice soka od jabuke ili breskve, šalica sladoleda od vanilije, 1/2 banane
Priprema: Breskvu i oguljenu bananu narežite na kockice. Izmiksajte sa sladoledom i sokom. Dobro rashladite i poslužite. Imate li dovoljno snažan mikser, možete uporabiti i zamrznuto voće. Dobit ćete malo gušći napitak koji nećete morati hladiti prije posluživanja.

PJENUŠAVI ČAJ OD JASMINA
Sastojci: 4 šalice vrele vode, 3 žlice crnog čaja od jasmina u listićima, 4 žlice smeđeg šećera, 1 čaša gazirane mineralne vode
Priprema: Rastopite šećer u pola šalice vode i lagano kuhajte dok ne dobijete sirup. Stavite sa strane i ohladite. Čaj od jasmina prelijte ostatkom vruće vode. Nakon 6 minuta ocijedite i lagano ohladite. U vrču pomiješajte sirup i čaj. Miješajte žlicom ili pjenjačom dok se dobro ne izmiješa. Dodajte gaziranu mineralnu vodu i dobro ohladite. Poslužite s ledom, ukrašeno štapićima cimeta, limunom ili metvicom.

POVRTNI NAPITAK ZA UŽINU
Sastojci: 2 šalice soka od rajčica, paprika, krastavac, 3 žlice limunova soka, 2 žlice nasjeckanog zelenja mladog luka, 2 žlice umaka Worchestershire, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice svježe mljevenog papra, 1/4 žličice umaka tabasco (po želji)
Priprema: Papriku očistite od sjemenki i nasjeckajte, a krastavac ogulite i narežite na kockice. Izmiksajte uz dodatak malo soka od rajčice, a zatim ubacite ostale sastojke i miksajte još nekoliko minuta kako biste dobili glatku smjestu. Hladite bar pola sata prije posluživanja i po želji dodajte nekoliko kockica leda.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare