To je to što me zanima!

Grožđe se poslužuje sa sirom, u džemu, želeu ili pak salatama

Od grožđa se mogu raditi izvrsni džemovi, ali i želei koji se mogu jesti tijekom cijele zime te deserti s jabukama, kruškama i nektarinama ili nadjev u savijačama
Vidi originalni članak

Moderni nutricionisti preporučuju jesenske bobe kao dodatak voćnim salatama. Dodate li im svježi sir i posipate grožđicama, dobit ćete brzo laganu užinu koju možete obogatiti žitaricama i mljevenim orašastim plodovima. Od grožđa možete pripremiti izvrsne džemove i želee, koristiti ih za nadjev u pripremi savijača. Za žele od grožđa pomiješajte ga s prutićem aromatičnog cimeta, suhim bijelim vinom i šećerom za želiranje. 

Sokovi će se prožeti stajanjem preko noći, a sljedećeg dana zakuhajte. Vruć žele napunite u staklenke i odmah zatvorite, a pripremite li veće količine, možete ih jesti cijele zime. 

Pikantna pureća salata u kruhu 

Sastojci: Manji celer, velika kisela jabuka, 100 g crnoga grožđa, 60 g puretine, 2 žlice cijeđenog limuna, 125 dl kiselog mlijeka, 2 žličice slatko kiselog čili umaka, peršin, sol, papar i začini po želji 

Priprema: Celer prokuhajte da omekša i kad se ohladi, naribajte. Jabuku izrežite na kockice i pokapajte limunovim sokom. Bobe grožđa očistite od sjemenki tako da ih prepolovite i sastružete nožićem a puretinu ispecite i izrežite. Izmiješajte kiselo mlijeko, čili umak, žlicu limunova soka i sjeckani peršin. Sve izmiješajte, ohladite u hladnjaku desetak minuta. Poslužite uz popečeni kruh.

Piletina u bijelom vinu 

Sastojci: 200 g bijelog grožđa, 4 odreska pilećih prsa, 2 luka, 125 ml bijelog vina, 125 ml pilećeg temeljca.

Priprema: Bobe ogulite, pileća prsa uvaljajte u brašno. Na tavi propirjajte luk, popecite meso i dodajte vino i temeljac te kuhajte 15 minuta. Posebno izmiješajte 2 žlice mljevenih badema, češnjak, kurkumu i 3 žlice vrhnja. Dodajte u tavu, nakon 3 minute dodajte grožđe i prelijte meso. 

Kolač od grožđa i bresaka 

Sastojci: 200 g maslaca, šalica i pol šećera, 4 jaja, 2,5 šalice brašna, 2 žličice praška za pecivo, dl mlijeka, limenka bresaka (mogu biti i svježe) 2 žličice cimeta, malo oraha 

Priprema: Izmiješajte sa šećerom i jajima. Brašno i prašak za pecivo postupno dodajte smjesi s mlijekom te stavite u lim za pečenje. Utisnite izrezane breskve i grožđe, izmiješajte šećer i cimet, te s orasima pospite preko smjese. Pecite na 180 C oko 25 minuta.

Voćna salata od grožđa i sira

Sastojci: Grozd bijeloga grožđa bez koštica, naranča, velika jabuka narezana na ploške, velika kruška, 200 g svježeg sira, 100 g malina 

Priprema: Voće operite, očistite, a kruške i naranče usitnite na kockice. Pokapajte ih žlicom limunova soka i žlicom šećera. Sve stavite u veliku posudu, dodajte sir i lagano izmiješajte. Ohladite u hladnjaku i ukrasite ribanom narančinom koricom, malinama i zrnima grožđa. 

Najbolja hrana u rujnu: Cikla, grožđe, bob, brokula i batat

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare