Bijelo grožđe odlično ublažava okus teškim pečenjima, a preporučuje se tamno grožđe koristiti u kolačima i voćnim salatama jer je dovoljno slatko i smanjuje šećer
Vidi originalni članak
- Grožđe pirjano u umacima može se iskoristiti kao prilog tamnome mesu, osobito svinjetini, kojoj će ublažiti okus i dati osvježavajuću aromu
- Zelene i žućkaste, kiselkaste vrste ukusne su u pečenjima: pripremite ih u umaku uz teletinu ili nadjenite perad
- Spojite ga sa sirom ricottom ili trapistom, slaninom i začinima poput kadulje te dodajte malo desertnog ili bijelog vina da se okusi i arome prožmu
- Tamne sorte su najslađe pa se stavljaju u kolače, želee i voćne salate jer daju puni okus bez potrebe za dodavanjem šećera ili meda
- Pirja li se u vinu, grožđe će obogatiti bijelu ribu, a budući da je izrazito dekorativno, ukrasite raznobojnim grožđem riblje i mesne plate te svečane salate i torte
- Grožđe je najbolje potrošiti za dva do tri dana, a višak možete zalediti ili osušiti. Prije no što ga stavite u zamrzivač, operite ga i posušite
- Bobe za guljenje probušite iglom, stavite u posudu i prelijte vrućom vodom. Neka stoje pola minute, prelijte ih hladnom vodom i ogulite
- Jesensko voće je kao stvoreno za krepke umake koji se poslužuju uz pečenje.
Grožđe se poslužuje sa sirom, u džemu, želeu ili pak salatama