To je to što me zanima!

Grilažem možete nadjenuti mesna jela, ali i kolače

Samljevenim se bademima i kikirikijem mogu zgusnuti juhe i umaci, a slažu se s okusom ribe i piletine te svinjetine, kojima daje osobitu aromu
Vidi originalni članak

Hrskava mješavina od karamela i badema, poznatija kao grilaž, nakon hlađenja se melje ili krupno nasjecka. Šećer i orašaste plodove koje želite karamelizirati zagrijavate u posudi dok se šećer ne otopi i obloži plodove. Grilaž se poslužuje uz sladoled, deserte od slatkog vrhnja i sitne kolače. No njime se može posuti čak i meso pripremljeno na lovački način. Samljevenim se bademima mogu zgusnuti juhe i umaci, a slažu se s okusom ribe i piletine, kojima daje osobitu aromu. Ovisno o vrsti, orasi znaju biti gorki, a kako biste ublažili njihov okus, najbolje ih je blanširati. Očistite orahe pa jezgre stavite u posudu s ključalom vodom. Lagano ih kuhajte minutu, a zatim procijedite i ponovite postupak. Nakon blanširanja ih možete osušiti u pećnici; pržite ih desetak minuta na temperaturi od oko 100 C. Svježi kikiriki u ljusci prepečen u pećnici zdrava je i ukusna zamjena za onaj pržen na ulju i krcat solju. Rasporedite ga na lim za pečenje u jednom sloju te pecite na 200 C oko sat vremena. Mrvi li se ljuska pri dodiru, kikiriki je gotov.
Piletina Tetrazzini s bademom
Sastojci: žličica maslaca, 2 šalice gljiva, 1/4 šalice luka, 1/3 šalice brašna, 2 šalice mlijeka, 2 šalice nasjeckanih kuhanih pilećih prsa, 1/2 šalice parmezana, 1/2 šalice prženih mljevenih badema, 4 šalice kuhanih špageta
Priprema: Otopite maslac, dodajte luk i sitno narezane gljive pa, nakon 5 min., umiješajte brašno i mlijeko.
Nakon što smjesa provrije, kuhajte još 8 min neprestano miješajući. Umiješajte piletinu i 1/2 šalice sira te špagete, bademe, sol i papar. Složite u lim za pečenje i pospite preostalim sirom te pecite na 200C 45 min.
Juha od brokule i badema
Sastojci: glavica brokule, korijen celera, glavica luka, češanj češnjaka, 1/2 l povrtnog temeljca, 2 dcl mlijeka, bijeli papar, maslinovo ulje, šaka badema, 1/2 vezice majčine dušice
Priprema: Na maslinovu ulju popržite luk te dodajte celer i brokulu. Prelijte vodom i dinstajte oko 5 minuta. Dodajte sitno sjeckan češnjak i majčinu dušicu te podlijte temeljcem i pustite da uzavre. Štapnim mikserom izmiješajte juhu, dodajte začine i mlijeko te kuhajte dok se ne zgusne. Bademe blanširajte, ogulite im kožu, prepržite u tavi i dodajte juhi.
Jesenska savijača s višnjama
Sastojci: nadjev: 300 g krušnih mrvica, 60 g mljevenih badema, 70 g šećera, naribana kora naranče, 500 g zaleđenih višanja; tijesto: 3 lista tijesta za savijače, 30 g maslaca, 2 žlice badema narezanih na listiće, žlica šećera u prahu
Priprema: izmiješajte mrvice, badem i narančinu koru te dodajte odleđene višnje. Listove tijesta premažite maslacem i složite jedan na drugi. Razdijelite nadjev te ostavite rub od oko 2,5 cm i preklopite. Savijaču stavite u lim i pospite bademima. Pecite u pećnici oko 20 minuta na 200 C i pospite šećerom u prahu.
Šparoge s orasima i mesom
Sastojci: glavica luka, 1/3 glavice celera, 2 češnja češnjaka, 340 g šparoga (svježe ili iz limenke), 340 g mrkve, 350 g paprike, 225 ml povrtnog temeljca, 2 žlice soja umaka, 60 g oraha, 2 žlice sezamovog ulja
Priprema: Na ulju od kikirikija prepržite celer, češnjak, papriku i luk, dodajte mrkvu i šparoge te ulijte temeljac i soja umak. U šalici izmiješajte žličicu gustina, malo vode i sezamovog ulja te umiješajte u povrće. Orahe nasjeckajte i lagano popržite na tavi te dodajte povrću. Poslužite s rižom i mesom prema želji.






Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare