U gotovo 90 posto slučajeva izvorište lošeg zadaha je u usnoj šupljini, a u samo pet posto slučajeva uzrokovan je probavnim tegobama poput žgaravice ili hijatusne kile te plućnim bolestima, upalom sinusa i slično, kaže dr. Zdenko Trampuš.
Iako su naslage i ostaci hrane među zubima jedan od glavnih uzroka lošeg zadaha, najveći uzrok su, tvrdi Trampuš, spojevi sumpora nataloženi na stražnjem dijelu jezika.
Oni nastaju kao nusproizvod razgradnje hrane koju vrše anaerobne bakterije, a one djeluju sve dok u ustima ima sline bogate kisikom.
- Slina je važna i za vlaženje i čišćenje od nakupina mrtvih stanica na jeziku, desnima i unutarnjoj strani obraza te za neutraliziranje kiselina koje nastaju zbog naslaga na zubima - pojašnjava. U sprečavanju zadaha važna je higijena - čišćenje četkicom i koncem te ispiranje vodicom za usta. No ako i uz redovitu higijenu i dalje patite od zadaha, krivac mogu biti neke namirnice te loše navike, u prvom redu pušenje i pijenje alkohola. Može biti riječ i o lokalnoj infekciji respiratornog trakta (nosa, grla, dušnika i pluća) ili o kroničnoj upali sinusa, kroničnom bronhitisu, dijabetesu, gastrointestinalnom poremećaju ili bolesti jetara ili bubrega, kaže dr. Zdenko Trampuš.
- Ako su za zadah krivi problemi sa sinusima, pomoći će vam đumbir, cimet, hren i gorušica - savjetuje magistra nutricionizma Sandra Marić Bulat. Kronične dišne tegobe možemo utišati jedenjem mrkve, brokule, citrusa i špinata, dodaje Marić Bulat.
Bogati su vitaminom C i betakarotenom koji su važni za jačanje i obnavljanje sluznice.
- Ako su za loš zadah krivi problemi s probavom, valja je održavati urednom. Jedite hranu bogatu vlaknima te izbjegavajte bijeli kruh. Jedite redovito, i to češće pomalo, te pijte minimalno dvije litre vode na dan - napominje nutricionistica.
Problemi lošeg zadaha nastaju i ako su usta suha, odnosno kada nema redovitog protoka sline, a najbolji pokazatelj je jutarnji zadah. No suha usta, upozorava dr. Trampuš, mogu biti i posljedica nekih bolesti poput dijabetesa ili prehlade, ali i uzimanja antidepresiva, antihistaminika ili antibiotika. Uz luk i češnjak i druga hrana može izazvati zadah kojeg se teško riješiti.
- Probavom takve hrane u krvotok se apsorbira i miris, koji dolazi i do pluća, a zatim dahom do usne šupljine pa zadah neće nestati sve dok se hrana potpuno ne probavi u tijelu - kaže dr. Trampuš.
- Žvakaće gume kratko djeluju. Miris češnjaka i alkohola može se suzbiti žvakanjem grančice peršina. No zadah mogu uzrokovati i curry te alkohol i cigarete. Miris hrane možete neutralizirati žvakanjem nekoliko sjemenki kopra ili zrna kave, a učinkovite su i sjemenke kumina ili kardamoma. No najvažniji dio prehrane kod zadaha je hrana bogata vlaknima. Jedite mnogo sirovog povrća i voća, a ponajviše jabuke i kruške - savjetuje Marić Bulat.
Brzi kućni testovi za otkrivanje uzroka neugodnog zadaha
Poližite ruku, pričekajte da slina ispari pa, kad se osuši, pomirišite kožu. Ako se u vašoj slini nalaze spojevi neugodnog mirisa, osjetit ćete ih na ruci. Da biste provjerili miris svog daha, duboko udahnite, prekrijte usta rukama te izdahnite i udahnite kroz nos kako biste omirisali dah. Sumnjate li da loš zadah dolazi iz nosa, to možete napraviti i izdisanjem kroz nos.
Vodice za ispiranje usta ne bi smjele imati alkohola
Neki proizvodi samo kratkoročno stvaraju ugodniji miris u ustima, a nerijetko sadrže i alkohol koji isušuje usta te tako sudjeluje u kasnijem stvaranju zadaha. Važno je odabrati proizvod koji, osim ugodnog mirisa, ima i antiseptičko djelovanje, odnosno uništava bakterije koje uzrokuju loš zadah, savjetuje dr. Zdenko Trampuš.
Top 5 savjeta
1. Pasta, konac pa vodica
Iza svakog jela perite zube četkicom i pastom koja sadrži fluor, čistite ih zubnim koncem te usta isperite vodicom za ispiranje. Četkicom očistite i jezik.
2. Redovito na pregled i čišćenje
Odlazite na stomatološki pregled i čišćenje zuba jedanput u šest mjeseci. Ako zadah nije povezan s usnom šupljinom, stomatolog će vas uputiti na daljnje pretrage.
3. Bez pušenja i akohola
Prestanite pušiti te smanjite unos alkohola i kave. Pušenje oštećuje zube, desni i dišne putove, a tragovi duhanskog dima, kave i alkohola stvaraju neugodan miris.
4. Pijte vodu ili pojedite jabuku
Održavajte vlažnost usne šupljine. Da biste potaknuli proizvodnju sline, koja je važna za odvijanje normalnih procesa u ustima, pijte mnogo vode, žvačite žvake bez šećera ili pojedite jabuku.
5. Začinjena hrana potiče loše mirise
Izbjegavajte začinjenu hranu te onu jakog mirisa (luk, češnjak, ljuta paprika, kobasica, inćuni). Takva hrana može izazvati plinove u želucu koji pridonose zadahu.