DOMAĆA SARMA
Sastojci:
glavica kupusa, 50 dag ribanog kupusa, 60 dag mljevenog mesa, 10 dag riže, luk, 10 dag slanine, jaje, peršin, sol, crvena paprika, 25 dag suhog mesa, 4 dag ulja, 2 žlica brašna, 2 žlice rajčice
Mesu dodajte prženi luk, slaninu, rižu, sol, papar, peršin, jaje i crvenu papriku i promiješajte. Savijte sarme. Dno posude ispunite rezanim kupusom pa poslažite sarme i suho meso. Prelijte mlakom vodom, poklopite i kuhajte 2 sata. Na kraju umiješajte rajčicu, brašno, malo vode i prokuhajte.
SLOŽENAC SA SIROM I TUNJEVINOM
Sastojci:
70 dag krumpira, 2 konzerve tunjevine, 1,5 l juhe, 4 češnja češnjaka, ribani sir, peršin, origano, ulje
Na ulju prvo propirjajte češnjak i peršin. Dodajte tunjevinu pa pospite origanom. Kratko propirjajte. Krumpir ogulite i naribajte. U nauljenu vatrostalnu zdjelu stavite red krumpira, red tunjevine i pospite naribanim sirom. Na vrhu mora biti krumpir. Pospite ga sirom. Zalijte kipućom vodom i pecite u pećnici na 200°C.
ČOKOLADNA TORTA SA SLATKIM VRHNJEM
Sastojci:
10 dag čokolade, 10 dag oraha, 10 dag maslaca, 20 dag šećera u prahu, 6 jaja, 2 dcl slatkog vrhnja, 3 žlice kakaaŽumanjke i šećer dobro izmiješajte. Dodajte izmiješan maslac, mljevene orahe, kakao i rastopljenu čokoladu. Umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite u dva dijela. Jedan stavite u namašćen kalup. Pecite na 185°C 40 minuta. Drugi stavite u hladnjak. Pečeni dio namažite nepečenim. Ukrasite tučenim vrhnjem.
JOTA - ISTARSKI LONAC S POVRĆEM
Sastojci:
70 dag krumpira, 25 dag graha, 35 dag kiseloga kupusa, 40 dag suhih rebara ili vratine, 20 dag suhe slanine, 15 dag luka, 3 češnja češnjaka, lovorov listDan prije napola skuhajte grah s lovorovim listom. Posebno napola skuhajte suho meso, dodajte grah i oguljeni krumpir u kockicama. Kiseli kupus skuhajte s nasjeckanim češnjakom i slaninom. Sve zajedno izmiješajte. Kuhajte još desetak minuta. Poslužite toplo.
PIRJANA KRUMPIROVA SALATA S VINOM
Sastojci:
75 dag krumpira, 4 žlice majoneze, 2 dcl kiselog vrhnja, 4 žlice bijelog vina, sol, paparNajprije napravite umak od kiselog vrhnja, majoneze, vina, soli i papra. Sve dobro izmiješajte. Potom skuhajte krumpir u ljusci. Ogulite ga i izrežite na ploške. Dok je još topao, prelijte ga umakom. Sve lagano promiješajte i poslužite. “Pijanu” salatu možete služiti s ribom, kroketima i mesom.