U slastičarstvu je ključno precizno vaganje svih sastojaka recepta. Ako u receptu piše 90 grama bjelanjaka, onda je to točno 90 grama. Ako mjere osciliraju, to više nije isti proizvod, kaže Tea Mamut, vrhunska slastičarka koja je stekla diplomu prestižnog Culinary Institute of America, a vještine usavršila u restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Skrasila se u Splitu i sada njezine slastice možete probati u slastičarnici O'š kolač.
- Bitno je pridržavati se i temperature i vremena pečenja te pratiti recept. Važni su i dobri sastojci. To ne znači da moraju biti skupi, nego samo da su kvalitetni – istaknula je Tea.
Isprobali smo Tein recept za prhke galetine na radionici u kazalištu Luda kuća, koje je pripremala pomoću Samsung ugradbenih kuhinjskih uređaja s pjevačem i pobjednikom prvog Celebrity Masterchefa Lukom Nižetićem.
Probali smo i fantastični Espresso martini koktel majstora Filipa Lipika. Mućka ga s votkom, sirupom od vanilije i likerom od kave, kojima doda čašicu espresso kave.
Galetini
(za 22 komada)
400 g mljevenih badema, 140 g šećera, 90 g bjelanjaka, 20 g Amaretta, 1 g soli, korica jednog limuna, listići badema
Prvo zagrijte Amaretto s ribanom limunovom koricom i poklopite prozirnom folijom. Ostavite 10 minuta da se prožme. Procijedite i izvažite 14 g koji su vam potrebni za recept.
Sve ostale sastojke pomiješajte i dodajte aromatizirani Amaretto. Izvažite svaki komadić smjese na 30 g i formirajte u kuglice. Uvaljajte u listiće badema i lagano spljoštite. Stavite na papir za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10 minuta.
NIJE KRIVA CAMILLA? Pravi razlog službenog razvoda princeze Diane i Charlesa šokirao javnost