To je to što me zanima!

Gljive su bogat izvor vitamina D ako se 'osunčaju' prije jela

Bilo koju vrstu gljiva treba staviti direktno na sunce između 10 i 15 sati na 60 minuta, a takve pružaju velike doze vitamina D koji se ne uništava kuhanjem
Vidi originalni članak

Gljive imaju sposobnost transformiranja UV svjetlosti u vitamin D, tvrdi dr. Michael F. Holick iz Sveučilišnog medicinskog centra u Bostonu. Da bi bile jednako djelotvorne kao i nadomjestak vitamina D u tabletama gljive je prije jedenja potrebno izložiti sunčevoj svjetlosti, piše Daily Mail.

D vitamin je ključan sastojak zdravog imuniteta i neophodan je za zdrave kosti i mišiće jer se bez njega kalcij ne može apsorbirati u organizam. U studiji su znanstvenici ispitanike podijelili u dvije skupine, od kojih je prva uzimala nadomjestak vitamina D u tabletama, a druga je skupina jela osunčane gljive.

- Na kraju studije nije postojala uočljiva razlika između gljiva i tableta, s time da su gljive ipak prirodniji oblik - zaključio je dr. Holick.

Objašnjava kako opna gljiva djeluje kao ljudska koža te stvara vitamin D zahvaljujući suncu. Gljive nakon branja treba izložiti direktnoj sunčevoj svjetlosti između 10 sati ujutro i 15 sati poslijepodne na 60 minuta. Bilo koja jestiva vrsta gljiva tako daje tijelu potrebne doze vitamina D. Naknadno kuhanje gljiva ne utječe na razinu vitamina u gljivama koji je savršeno stabilan i pri visokim temperaturama.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ivest 23.04.2013.

    ja ih osunčam u pečnici ...na pizzi

  • Matan1 23.04.2013.

    ....i ako nisu ludare!

  • Medo Brundo_1 23.04.2013.

    Ja jedem samo gljive, ne furam furke krive, popijem si tri pive i tako brijem i super mi je

Komentiraj...
Vidi sve komentare