To je to što me zanima!

Gingerbread torta slatka je zvijezda božićnog stola

Zasigurno znate da su medenjaci (gingerbread) u Europi više od deserta, koristili su se za ukras. Danas ta tradicionalna delicija dobiva modernu interpretaciju u torti koja je istovremeno rustikalna i profinjena
Vidi originalni članak

Raskošna, začinjena i impresivna – gingerbread torta s mascarpone kremom i zaslađenim brusnicama unosi posebnu čaroliju u blagdansku tradiciju. Dodajemo joj kremu od mascarponea kako bismo zaokružili bogatstvo okusa, a brusnice – slatke, kisele i svjetlucave – izgledaju kao sićušni kristali mraza... Baš je neodoljiva, isprobajte ovaj genijalan recept!

Gingerbread torta - recept

Ušećerene brusnice

Sastojci: šećer 200 g, voda 250 ml, brusnice - zamrznute ili svježe 100 g

  1. U malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte 1 šalicu šećera i 1 šalicu vode. Lagano zagrijavajte dok se šećer potpuno ne otopi, ali pazite da smjesa ne zavre. Maknite s vatre i dodajte svježe brusnice.
  2. Smjesu prelijte u zdjelu i stavite u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći.
  3. Ujutro ocijedite brusnice. U zdjelici pomiješajte preostalu 1/3 šalice šećera i uvaljaj brusnice. Ušećerene brusnice posložite na pladanj i ostavite u hladnjaku 45 minuta do sat vremena dok se šećer ne stvrdne.

RECEPT DANA Oduševit će klince: Gingerbread keksi u raznim fora oblicima

Biskvit

Sastojci: Guinness stout pivo 235 ml, melasa 235 ml, soda bikarbona 1/2 žličice, jaje 3 kom, smeđi šećer 190 g, šećer 200 g, suncokretovo ulje 150 g, oštro brašno 260 g, prašak za pecivo 1,50 žličica, đumbir u prahu 1 žličica, cimet 1 žličica, klinčić u prahu 1/4 žličice, muškatni oraščić 1/4 žličice, sol 1/2 žličice, kardamom 1 prstohvat

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C. Tri kalupa za tortu promjera 23 cm premažite maslacem i pobrašnite ili namažite uljem. Na dno svakog kalupa stavite izrezan papir za pečenje. U velikom loncu zagrijte pivo i melasu dok ne zavriju, zatim maknite s vatre. Pažljivo umiješajte sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti. Ohladite na sobnu temperaturu
  2. U velikoj zdjeli pomiješate šećere i ulje, zatim dodajte jaja i izmiksaj. Dodajte ohlađenu smjesu piva i melase i ponovno promiješajte. Preko zdjele prosijte brašno, prašak za pecivo, začine i sol. Lagano umiješajte dok se smjesa ne sjedini, pazeći da ne pretjerate s miješanjem.
  3. Podijelite tijesto ravnomjerno u pripremljene kalupe (oko 2 šalice smjese u svaki kalup). Pecite 18-22 minute, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladite biskvite u kalupu 5 minuta, zatim ih pažljivo izvadite i uklonite papir za pečenje. Ohladite tortu potpuno prije slaganja. 

Mascarpone krema i slaganje torte

Sastojci: slatko vrhnje 475 ml, šećer u prahu 45 g, mascarpone 115 g

  1. U velikoj zdjeli mikserom izmiksajte slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete mekane vrhove. Dodajte mascarpone, žlicu po žlicu, i miksajte dok se ne sjedini sa smjesom. Pazite da ne pretjerate s miksanjem.
  2. Prvi biskvit stavite na stalak za tortu. Ako je potrebno, poravnajte gornji dio nožem. Premažite ga 1 šalicom mascarpone kreme. Ponovite s drugim i trećim slojem, pazeći da krema bude ravnomjerno raspoređena.
  3. Na vrh torte posložite zaslađene brusnice za dekoraciju. Ukrasite i gingerbread čovječuljcima ili kućicama. 
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare