To je to što me zanima!

Ghee je zdravija alternativa od maslaca, a štiti srce i mozak

Možete ga pronaći u trgovinama zdrave prehrane, ali ga i sami napraviti. Pročišćeno maslo stiglo je iz Indije, a dugo je bio potpuno nepoznato u zapadnjačkoj kulturi
Vidi originalni članak

Interes za zdravim masnoćama se povećava, a stalno se nešto novo pojavljuje kao nova i zdravija alternativa. Ghee se već godinama nalazi na policama u trgovinama zdrave prehrane i sve češće se koristi u kuhinji. Neki ga zovu i maslo, prenosi msn.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Riječ je o proizvodu s visokim udjelom masti, koji mami zlatnim nijansama. Pročišćeno maslo stiglo je iz Indije, a dugo je bio potpuno nepoznato u zapadnjačkoj kulturi. Nutricionisti tvrde da je dobro za zdravlje crijeva, rad mozga i gubitak kilograma. Poboljšava gustoću kostiju i pomaže kod upala.

Bogat je vitaminima A, E i K.

SUPER TRIK U nekoliko minuta omekšajte maslac - uz zdjelicu s vodom

Pomaže pri cijelom nizu probavnih problema - uravnotežuje višak želučane kiseline te obnavlja sluznicu želuca i crijeva. Koristan je u liječenju opeklina jer ako se odmah primijeni, opeklina sprječava mjehure i ožiljke. Posebno je koristan za one koji imaju osjetljivost na laktozu, jer pomaže u probavi.

Isto tako, ghee snižava kolesterol u krvi i organima.

Koristio se u ayurvedi, a potječe iz 2000. godine prije Krista, kada su ljudi u Indiji 'pročistili' maslac i tako spriječili da se kvari na visokim temperaturama.

Ghee maslac ima visoku toplinsku točku kuhanja. Zbog toga se ne raspada u slobodne radikale poput drugih ulja. Ti radikali su potencijalno opasni za zdravlje. Na njemu možete lagano pirjati bilo koju namirnicu. Možete ga dodati i u pekarske proizvode, kojima će dati žućkastu boju.

PROTIV ISUŠIVANJA 3 dobra maslaca za tijelo koji vlaže, hrane i obnavljaju kožu

Napravite ga sami

Ghee možete pripremiti kod kuće. Treba vam neslani visokokvalitetni maslac, najbolje dobiven od krava koje slobodno pasu na livadi. Maslac stavite u lonac i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Nakon što se zagrije, na površini će se početi stvarati bijela pjena koju uklonite žlicom. Nakon nekog vremena maslac će postati proziran i poprimiti orašaste arome. Nakon što se ohladi, ghee procijedite kroz gazu i spremite ga u staklenku. Po želji možete mu dodati začinsko bilje. Čuva se u tamnom prostoru na sobnoj temperaturi.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • fiju-man 03.03.2020.

    Ghee. Po naški 'maslo'. Pripravak od maslaca poznad od prošlog stoljeća u našim krajevima. Moj stari ga je radio još 70-ih godina. A ne vjerujem da ga je on izmislio. Niti je bio u Indiji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare