Interes za zdravim masnoćama se povećava, a stalno se nešto novo pojavljuje kao nova i zdravija alternativa. Ghee se već godinama nalazi na policama u trgovinama zdrave prehrane i sve češće se koristi u kuhinji. Neki ga zovu i maslo, prenosi msn.
POGLEDAJTE VIDEO:
Riječ je o proizvodu s visokim udjelom masti, koji mami zlatnim nijansama. Pročišćeno maslo stiglo je iz Indije, a dugo je bio potpuno nepoznato u zapadnjačkoj kulturi. Nutricionisti tvrde da je dobro za zdravlje crijeva, rad mozga i gubitak kilograma. Poboljšava gustoću kostiju i pomaže kod upala.
Bogat je vitaminima A, E i K.
Pomaže pri cijelom nizu probavnih problema - uravnotežuje višak želučane kiseline te obnavlja sluznicu želuca i crijeva. Koristan je u liječenju opeklina jer ako se odmah primijeni, opeklina sprječava mjehure i ožiljke. Posebno je koristan za one koji imaju osjetljivost na laktozu, jer pomaže u probavi.
Isto tako, ghee snižava kolesterol u krvi i organima.
Koristio se u ayurvedi, a potječe iz 2000. godine prije Krista, kada su ljudi u Indiji 'pročistili' maslac i tako spriječili da se kvari na visokim temperaturama.
Ghee maslac ima visoku toplinsku točku kuhanja. Zbog toga se ne raspada u slobodne radikale poput drugih ulja. Ti radikali su potencijalno opasni za zdravlje. Na njemu možete lagano pirjati bilo koju namirnicu. Možete ga dodati i u pekarske proizvode, kojima će dati žućkastu boju.
Napravite ga sami
Ghee možete pripremiti kod kuće. Treba vam neslani visokokvalitetni maslac, najbolje dobiven od krava koje slobodno pasu na livadi. Maslac stavite u lonac i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Nakon što se zagrije, na površini će se početi stvarati bijela pjena koju uklonite žlicom. Nakon nekog vremena maslac će postati proziran i poprimiti orašaste arome. Nakon što se ohladi, ghee procijedite kroz gazu i spremite ga u staklenku. Po želji možete mu dodati začinsko bilje. Čuva se u tamnom prostoru na sobnoj temperaturi.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: