Ako želite kuhana jaja bez problema oguliti, tijekom kuhanja u vodu dodajte žličicu sode bikarbone. Naime, soda bikarbona povećava lužnatost i zato ćete ih oguliti bez ikakvih problema
Vidi originalni članak
Stručnjaci kažu kako su jaja stara između sedam i 10 dana idealna za kuhanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju muke.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve o jajima
Da bi to izbjegli, dok se jaja kuhaju, u vodu dodajte žličicu soda bikarbone. Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona povećava lužnatost i zato ćete ih oguliti bez ikakvih problema.
Još neki trikovi za savršeno kuhana jaja:
- Ako ne znate koliko su jaja stara - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito - tada su savršena za kuhanje. Jaja koja isplivaju su stara.
- Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu odličan je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz pipe na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske.
- Ako želite dobiti tvrdo kuhana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuhati. Šanse za pucanje ljuske tada su minimalne.
- Želite li dobiti jaja s mekanim žumanjkom unutra, tada ih žlicom polako stavljajte u vruću vodi i mjerite vrijeme. Ovisno o veličini jaja, trebat će vam oko tri minute
- Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuhate jer inače neće biti jednako kuhana. Također, ako jaja prekuhate, tada će ona oko žumanjka biti zelenkaste boje, a bjelanjak će biti više gumenast.
- Nakon kuhanja ubacite jaja u hladnu kupku - u hladnu vodu ili u vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže za lakše guljenje.
- Ako pak želite dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte prije kuhanja. Ovu metodu pripreme zovu i 'zlatnim jajetom' jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju, piše Food Hacks Daily.