Topljeni ili tzv. toast sirevi, prema Pravilniku, proizvodi su od sireva, a mi smo analizirali sastav topljenih sireva i pripravaka topljenog sira.
Topljeni sirevi proizvode se od jedne ili više vrsta sireva, s ili bez dodatka drugih mliječnih proizvoda, toplinskom obradom i dodatkom soli za topljenje i emulgiranje. Pripravci topljenog sira, pak, rade se od topljenog sira ili od sira i topljenog sira, uz dodatak drugih mliječnih proizvoda i ostalih sastojaka. Na deklaraciji mora biti navedena vrsta sira od kojih je topljeni sir proizveden. Proizvode se od ostataka sira u siranama.
Većina analiziranih proizvoda sadrži manje od 50 posto sira. Prema deklaracijama, najviše ga je u Milboni Ementaler. Teško je zaključiti koji ga ima najmanje, jer na deklaraciji Zdenka toast nije navedena količina sira, a na Sireli piše kako sadrži sireve, ali naveden je samo udio cheddar sira.
Osim sira, ovi proizvodi sadrže mlijeko i bjelančevine sirutke koje povećavaju prehrambenu vrijednost te konzistenciju. Pripravci od topljenog sira sadrže još i biljne masti, ponajviše palmine te kokosove.
Palmino te kokosovo ulje ili mast jako su popularni, ali sadrže puno zasićenih masnih kiselina koje u prekomjernim količinama štete zdravlju srca i krvnih žila. Kako je i u siru poprilično masnih kiselina, ne treba iznenaditi podatak da je u 100 grama ovih proizvoda u prosjeku 15 grama masnih kiselina, a dnevni preporučeni unos je 20 grama.
Osim zasićenih masnih kiselina, ovi proizvodi sadrže velike količine soli. Na 100 grama je između 2,3 (Zdenka toast i Sirela) i 3,6 grama, koliko sadrži K Plus Cheesimo. Preporuka je ne konzumirati vise od šest grama soli na dan kako bismo smanjili rizik od razvoja povišenog krvnog tlaka. Za djecu je preporučen dnevni unos još manji pa im ove proizvode ne bismo smjeli davati previše često.
Naposljetku, ovi proizvodi sadrže i emulgatorske soli, koje daju karakterističnu konzistenciju i bolji okus. To su različite soli fosforne kiseline (fosfati i polifosfati) koje u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju kostiju pa bismo ih trebali izbjegavati.
Prema svemu navedenom, ove proizvode bismo trebali jesti samo povremeno.
Najviše soli
Cheesimo topljeni sir K Classic sadrži 49% sira, od čega je 15% goude. Boju daje betakaroten, a soli je čak 3,6 grama na 100 grama. 200g, 7, 99 kn
Masne kiseline
K Plus Sandwich topljeni pripravak sa sirom sadrži 40% sira. Ima najviše zasićenih masnih kiselina, 19,3 grama na 100 grama
150g, 6,49 kn
Nepoznati sir
Toast topljeni pripravak sa sirom ima 40% sira, no ne znamo kojeg. Sadrži mlijeko i fosfate te puno soli, 3,5 grama na 100 grama
450g, 15,99 kn
Najviše mlijeka
Mozarella Galbani topljeni sir sadrži 25% Mozzarelle, ostatak su mlijeko i sol fosforne kiseline. Obične soli je 2,4 grama na 100 grama
150g, 10,49 kn
Najmanje soli
Zdenka toast sandwich je pripravak biljne masti na kojem količina sira nije navedena. Dodani su fosfati, a soli je 2,3 grama na 100 grama
150g, 7,99 kn
Ima i maslaca
Milbona toast topljeni sir ima 48% sira, polutvrdog te mekog. Ostatak čine mlijeko, sirutka, maslac te fosfati. Boji ga paprika
200g, 7,99 kn
Alge za gustoću
Sirela je pripravak topljenog sira, a piše samo kako ima 5% cheddara. Zgušnjava ga karagenan iz algi, koji može djelovati laksativno
150g, 8,99 kn
Najviše sira
Milbona topljeni sir s ementalerom sadrži 30% ementalera te 25% nedefiniranih tvrdih, mekih i polutvrdih sireva. Boji ga karoten
200g, 7,99 kn