Osim što se mogu poslužiti kao jednostavan obiteljski obrok, pravi gurmanski status njoki dobivaju tek kad se kombiniraju s drugim okusima. Za pripremu njoka dovoljni su brašno, jaja, ulje, krumpir i sol, no možete ih napraviti i bez krumpira. Iako se lako pripremaju, morate pripaziti da ih ne pravite s previše tekućine ili brašna jer neće ispasti lagani i “pahuljasti” kakvi trebaju biti. Osnovni recept za njoke sastoji se od oko pet neoguljenih krumpira, 30 dag brašna, dva žumanjka, žlice maslinova ulja i soli. No također se mogu pripremiti s, primjerice, rajčicama, bundevom, tunjevinom ili sirom.
Njoki sa sirom mogu se pripremiti za manje od 15 minuta. A želite li da njoki izgledaju što ukusnije i šarenije, napravite ih sa špinatom. Kuhani špinat nasjeckajte i pomiješajte s osnovnim sastojcima te poslužite s umakom prema želji. Nakon što ih oblikujete, izdubite površinu njoka vilicom kako bi se umak što bolje primio. Njoke možete poslužiti s različitim umacima - od jednostavnih umaka od rajčice i sira do bogatog umaka od mesa.
1. Smjesa ne smije biti pregusta
U posudi dobro izmiješajte svježi sir ricottu, žumanjak, sol i naribani parmezan. Umiješajte brašno i kratko promiješajte smjesu. Prema želji, možete dodati još brašna, no pazite koliko ćete ga dodati jer ako stavite više, njoki će biti teži.
2. Njoki su gnjecavi ako tijesto dugo stoji
Ruke i dasku pobrašnite. Žlicom izvadite tijesto te ga pobrašnite prije nego što ga oblikujete u duguljasti valjak debljine prsta. Izrežite ga na “jastučiće” pa ih poredajte na dasku tako da se ne dodiruju. Neka ne stoje predugo jer će postati gnjecavi.
3. Gotovi njoki počinju plivati
U veliki lonac vode dodajte puno soli i neka voda lagano zakuha. Dodajte njoke i jednaput promiješajte kako se ne bi zalijepili za dno. Kuhajte ih od dvije do četiri minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Poslužite ih s umakom prema želji.