Danska se u posljednjih nekoliko godina transformirala od gastronomski nezanimljive zemlje do uzbudljive nove kulinarske metropole koja suvereno vlada svjetskom scenom. Glavni razlog tome je razvoj Nove nordijske kuhinje i 'nabrijane' ulične hrane.
U Kopenhagenu se nalazi čak 15 restorana nagrađenih prestižnim Michelinovim zvjezdicama, a i najbolji restoran na svijetu - Noma, smješten je upravo u ovom gradu.
U nastavku pročitajte koja jela morate kušati dok boravite u jednom od gastronomski najuzbudljivijih gradova.
Smørrebrød ('otvoreni' sendvič)
Jedan od omiljenih kopenhaških obroka je 'otvoreni' sendvič koji se sastoji od jedne kriške kruha na koju se poslože razne namirnice poput tvrdo kuhanih jaja, dimljenog lososa i rotkvica. Smørrebrød je nekoć bio omiljeni ručak radnika, vrhunac je doživio u 19. stoljeću, ali s vremenom je izgubio na privlačnosti sve do prije 10-ak godina kada se ponovno našao u centru pažnje kao trendi ručak.
Grød (kaša)
Kaša od zobi ili riže jedna je od najstarijih jela nordijske kuhinje, a moderni Kopenhagen nudi i moderne verzije ovog zasitnog jela. U restoranu Grød koji se nalazi u četvrti Nørrebro vlasnik Lasse Andersen ovom jelu dao je dašak suvremenosti i priprema kaše u skladu s godišnjim dobima. Tamo tako možete pojesti kašu s pireom od kestena, jabukom i prženim bademima ili rižoto od kelja i parmezana sa sušenim brusnicama, a sve to po prihvatljivim cijenama.
Nova nordijska kuhinja
Za procvat ove kulinarske filozofije najzaslužniji su vlasnik Nome Rene Redžepi te ugledni kuhar Erwin Lauterbach te još nekoliko kuhara iz nordijske regije koji su odlučili svoja jela stvarati isključivo od lokalnih namirnica i to u skladu sa sezonom. Glavna obilježja Nove nordijske kuhinje su svježina i jednostavnost, a od namirnica se koristi sve od začina, ribe, mesa i povrća do voća... samo je bitno da su lokalne.
Hindbærsnitter (pločice od maline)
U gotovo svakoj pekari možete naći tanko, slatko pecivo s višnjom poznato i kao Hindbærsnitter. Ovaj slasni desert čine marmelada od maline stiješnjena između dva tanka sloja tijesta koje je na vrhu posipano šećerom u prahu i šarenim mrvicama.
Saznajte više o direktnim linijama za Kopenhagen iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.
Izvor: Smart travel