Tortille na grčki način
Sastojci: pakiranje manjih tortilla, šalica zelenih maslina bez koštica, 100 g cherry rajčica, 3 grančice metvice, svežanj kopra, limun, 500 g svinjskog buta, žlica sušene metvice, žlica origana, 1/2 dl maslinova ulja, 2 režnja češnjaka, sol, papar, umak tzatziki: 1/2 krastavca, 2 dl grčkog jogurta, češanj češnjaka, žlica sušene metvice, 1/2 žličice crvenog vinskog octa
Priprema: Narežite svinjski but na manje tanje komade. Pripremite marinadu za meso tako da pomiješate maslinovo ulje, sok pola limuna, sušenu metvicu i origano te češnjak nasjeckan na ploške. Umočite meso u mješavinu, posolite ga, popaprite i ostavite neka odstoji u hladnjaku. Za umak od jogurta ogulite i naribajte krastavac. Posolite ga i ostavite da pusti vodu. Ocijedite ga te pomiješajte s jogurtom, zgnječenim češnjakom, sušenom metvicom, sokom pola limuna i vinskim octom. Stavite umak u hladnjak. Operite rajčice i prerežite ih po pola. Nasjeckajte metvicu i kopar, a masline narežite na kolutiće. Izvadite meso u marinadi iz hladnjaka. U tavi s debelim dnom ili grillu kratko prepržite marinirane komade mesa, dok ne prime lijepu boju. Pečene posložite na tortille, posložite cherry rajčice i masline te začinite sjeckanim koprom i metvicom. Polijte ostatkom limunova soka i maslinovim uljem pa poslužite uz ohlađeni tzatziki.
Enchilade s piletinom
Sastojci: 800 g pilećih prsa, 4-6 većih tortilia, 2 crvene paprike, 3 žlice maslinova ulja, luk, 2 češnja češnjaka, 2 zelene jabuke, žličica mljevenog origana, 450 g pelata, 2 žute paprike, konzerva kuhanog graha (250 g), šalica tvrdo ribanog sira
Priprema: Premažite crvene paprike uljem. Pecite ih u pećnici 15-ak minuta dok im ne pocrni kožica. Prekrijte ih vlažnom krpom i ostavite da se ohlade. Maknite im kožicu pa miksajte paprike dok ne dobijete glatku smjesu. Narežite piletinu na trakice. U tavi na zagrijanom ulju pržite komade mesa na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno-žuti. Izvadite ih iz tave i ostavite da se ocijede na papirnatom ubrusu. Nasjeckajte luk i češnjak. Jabuke ogulite i naribajte. Sve stavite u tavu, dodajte origano i pirjajte na laganoj vatri. Pelate zgnječite vilicom, a dvije-tri žlice odvojite sa strane. Ostalo stavite u tavu, dodajte pasirane pečene paprike i žutu papriku nasjeckanu na kockice te kuhani grah. Miješajte nekoliko minuta i dodajte piletinu. Kad sve zavrije, ostavite neka se otklopljeno pirja još 15-ak minuta. Prema želji, začinite čilijem u prahu. Nadjenite tortille smjesom, zamotajte ih i posložite u keramičku posudu za pečenje. Pospite ribanim sirom i zdrobljenim rajčicama. Zapecite u pećnici na 200°C oko 10-15 minuta.
Svinjska rebarca s rajčicama
Sastojci: 2 žličice sjemenki korijandra, žličica kima, 50 g brašna, 500 g svinjskih rebarca, žlica maslinova ulja, luk, šalica pelata iz limenke, glavica zelene salate, rajčica, 1/2 svežnja rotkvica, 6 manjih tortilia, avokado za posluživanje
Priprema: Pomoću mužara ili mlinca za kavu usitnite sjemenke korijandra i kima. Pomiješajte sjemenke s brašnom. Narežite svinjska rebarca na komade velike dva-tri cm. Pobrašnite komadiće mesa tom mješavinom, a višak brašna otresite. Zagrijte ulje. Pržite meso u dva navrata na srednjoj vatri, dok ne dobije smeđu boju. Stavite ga na tanjur. Pirjajte luk na ulju dok ne omekša. Dodajte pelate i pustite neka zavrije. Miješajte dok se ne zgusne. Pečeno meso vratite u tavu. Sve još kratko propirjajte. Operite listove zelene salate, rajčicu i rotkvice. Rajčicu i rotkvice narežite na ploške. Nadjenite tortille listovima zelene salate, mesom, rotkvicom i kolutom rajčice. Presavijte ih u džepiće te poslužite uz sjeckani avokado, rajčice i ostatak zelene salate.
Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.