To je to što me zanima!

Gastro Nice: Jedinstvo mirisa Provanse i okusa Mediterana

U kuhinji karakterističnoj za područje Nice osjeti se jak mediteranski utjecaj, ali i ono po čemu se ova kuhinja posebno ističe su začini i bilje poput lovorova lista...
Vidi originalni članak

Gastronomija u Nici biser je francuske kuhinje i Provanse. Osjeti se utjecaj mediteranske kuhinje jer se koristi puno morskih plodova, svježeg voća i povrća i ribe. Maslinovo ulje jedan je od glavnih sastojaka i to je značajno razlikuje od ostatka francuske kuhinje. Naime, Francuska rivijera je jedan od najvećih proizvođača maslinovog ulja u toj zemlji. No, ono po čemu se ova kuhinja posebno ističe su začini i bilje poput lovorova lista, bosiljka, timijana, origana i češnjaka.

Fotolia


Stanovnici Nice vole na svojim tanjurima imati svježu ribu i plodove mora koje koriste toliko često da se rodila i izrečica ‘riba se rodi u moru i umire u ulju’.

Svojevrstan ambasador gastronomije Nice je salata Nikozija . Postoje brojne različite verzije ove salate, no većina se sastoji od rajčica, tvrdo kuhanih jaja, krumpira, graška te tune i inćuna.

Shutterstock

Iz Nice potječe i slavni ratatouille . Ovo jelo u Francuskoj se obično služi kao prilog, no može biti i zasebno jelo posluženo s rižom, tijestom ili kruhom. Sastoji se od mješavine svježeg povrća i začina.

Saznajte više od direktnim letovima za Nicu iz Dubrovnika.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • suzi2806 15.06.2015.

    kod mene se jedu lagana janjetina s dodatkom mladoga res krumpira!!!

  • Anakin 14.06.2015.

    E pa valjda ću probati jednom tu mediteransku kuhinju, makar bile i kozice:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare