Gastritis je upala želučane sluznice, a oko 70 posto ljudi koji imaju problema sa želucem ima i bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzročnik ove bolesti. Različiti su uzroci gastritisa, koji mogu biti zajednički i za akutni i kronični: uporaba nesteroidnih antireumatika (kao što su diklofenak - voltaren, ibuprofen - brufen, ketoprofen - ketonal, aspirin i sl.) te je svejedno uzimaju li pacijenti ove lijekove putem tableta, injekcija ili čepića.
Uzrok mogu biti i infekcije bakterijama, od kojih je najčešća Helicobacter pylori, ali i neke druge bakterije, no H. pylori je najčešći uzročnik gastritisa. Simptomi variraju od čovjeka do čovjeka, no bolest najčešće prate mučnina, povraćanje, žgaravica, težina i bol u “žličici” (iznad pupka) te nadutost.
- Zbog hlapljenja želučane kiseline često su prisutni i problemi sa sinusima, grlom, kašljucanjem, pa čak i raznim kožnim problemima. Neke osobe s pozitivnom H. pylori imale su čudne crvene fleke, eriteme, po koži, kapcima... S liječenjem se sve povuklo. Ako kiselina jako iritira sluznicu jednjaka i usne šupljine, razvit će se ezofagitis, tj. upala jednjaka, a sluznica usta i jezika bit će bijela, s naslagama i problemima: bolovi, peckanje jezika, nelagoda, slabije uzimanje hrane, pa i gubitak na masi - objašnjava dr. Ksenija Krajina Pokupec.
Najtočnija dijagnoza postavlja se gastroskopijom, kad se uzima i uzorak za patološku i mikrobiološku dijagnozu. Infekcija bakterijom Helicobacter pylori je složena, a liječenje provodi obiteljski liječnik u suradnji s gastroenterologom.
- Nakon gastroskopije, RTG-a želuca i određivanja H. pylori iz stolice ili iz daha (ne iz krvi, jer taj nalaz može biti lažno pozitivan), krećemo s terapijom. Osim nalaza jako je važna i anamneza zato što se najbolju terapiju može složiti prema pacijentovim simptomima.Tako će netko dobiti čaj i kapi za gastritis, žgaravicu i zatvor, a netko drugi za gastritis i jake bolove ili mučninu - napominje fitoterapeutkinja dr. med. Ksenija Krajina Pokupec i dodaje:
- Stara narodna izreka kaže: ‘Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju’. Poštujući ovu izreku, želudac će vam biti zahvalan. Također, prestanite pušiti i nemojte piti kavu jer kofein potiče stvaranje kiseline. Ako je već pijete, onda neka to bude odmah nakon objeda. U slučaju nadutosti u čaj možete dodati plodove komorača, a u slučaju stresa i malo veću količinu melise, valerijane ili hmelja, biljaka koje smiruju - savjetuje liječnica.
Oprez, nakon obroka bogatog mastima i proteinima izlučuje se više kiseline
Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu u pojavi, terapiji i prevenciji mnogih gastrointestinalnih smetnji. Dispepsiju (tegobe prilikom probave hrane koje se javljaju u gornjem dijelu probavnog sustava) obično prate bol, pečenje, nelagoda i mučnina u želucu, osjećaj pritiska i nadutosti, ali i osjećaj sitosti nakon malih količina hrane te gubitak apetita.
Određena hrana i navike pogoduju refluksu, pa treba izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar, mogu oštetiti jednjak, pa ih jedite što manje.
Ljudi koji pate od GERB-a ne bi smjeli lijegati nakon jela, osobito ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Takvi obroci stimuliraju lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca.
Akutna upala sluznice želuca dolazi iznenada i traje kratko
Gastritis je upalna promjena sluznice želuca koja može biti akutna i kronična. Ako se pojavi iznenada i prođe u kratkom vremenskom razdoblju, od nekoliko dana, govorimo o akutnom gastritisu.
Čajevi od sljeza i lana proizvode sluz koja štiti opnu želuca
Bolest ili GERB patološko je stanje čijem nastanku prethodi vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, usta i dišne putove. Čajevi od sljeza i lana imaju zaštitnu ulogu zato što potiču prirodnu proizvodnju sluzi ili proizvode sluz koja štiti opnu želuca i djelomično neutralizira djelovanje želučane kiseline.
Čaj za gastritis i Helicobacter pylori
Sastojci:
majčina dušica, metvica, crni sljez, anđelika, kadulja
Priprema:
Sve biljke treba staviti u jednakim omjerima. Dnevno treba popiti pola litre do litru mlakog čaja, bez meda ili limuna. Uz terapiju, treba izbjegavati preljuto, preslano, premasno kao i prehladnu ili prevruću hranu i tekućinu.
Tijekom prvih mjesec ili dva, treba izbjegavati i svu sirovu hranu. Bolesni želudac ne može prožvakati celulozu iz sirovog voća i povrća. Zato povrće treba biti kuhano i pirjano, a voće spremano na kompot ili pečeno u pećnici. Dakle, termički obrađeno.
Tinktura za gastritis
Sastojci:
kadulja, borovica plod, melisa, lincura ili pelin
Primjena:
Dnevno se pije 50-100 kapi tinkture, tj. biljnih kapi u decilitru vode ili, još bolje, u čaju. Treba biti strpljiv i provoditi terapiju nekoliko mjeseci, dok se simptomi ne smire i dok nalazi na H. pylori ne budu negativni.