Friteza na vrući zrak je u pravilu mala konvekcijska pećnica na vruć zrak. U njoj se ravnomjernije raspoređuje toplina, a idealna je kad trebate nešto pripraviti na brzinu. Ipak, ovu hranu nije dobro pripremati u njoj:
POGLEDAJTE VIDEO (zdrave namirnice koje jačaju organizam):
1. Hrana za pohanje
Ako hrana nije prethodno pržena ili smrznuta, izbjegavajte stavljanje sirove smjese u fritezu. Osim nereda koji će stvoriti, hrana neće biti ista kao kad je stavite na ulje, odnosno neće biti hrskava.
2. Svježe zelje
Lisnato zelje poput špinata skuhat će se neravnomjerno zbog vrućeg zraka na veliku brzinu. Može vrlo lako zagorjeti. U konačnici, stručnjaci kažu da je smrznuto povrće najbolje za fritezu jer zadržava više vlage iz leda.
3. Cijela pečenka
Pitanje je hoće li cijela pečenka uopće stati u fritezu, ali čak ako i stane, najbolje je da to meso ipak pripremate u pećnici. U fritezi se neće ispeći ravnomjerno jer dio koji je najbliži izvoru topline vjerojatno će izgorjeti, dok onaj koji je najudaljeniji vjerojatno neće biti još siguran za jelo.
4. Sir
Budući da friteza 'ne prži' zapravo hranu, stavljanje sira bez nekakvog premaza samo će rastopiti sir i stvoriti nered koji ne želite čistiti.
5. Sirove žitarice
Žitarice poput riže i tjestenine mogu se lijepo pržiti u fritezi, ali prvo ih treba skuhati na štednjaku. Pokušaj kuhanja nečega u fritezi što je potrebno prethodno uroniti u vodu da bi se pravilno skuhalo neće uspjeti, piše Reader's Digest.