Dodatak maslinovog ulja u tijesto i ostavljanje da odstoji pola sata prije pripreme, samo su neki od savjeta francuskog slastičara Chrisa Bernarda koji ima više od 20 godina radnog iskustva, čak i u kuhinjama koje se mogu pohvaliti Michelinovim zvjezdicama.
- Uvijek odmarajte tijesto barem pola sata kako ne biste dobili žilave palačinke. Kuhanje je kao znanost, a to znači da sastojcima morate dopustiti prolazak kroz određene kemijske reakcije nakon što ih pomiješate - rekao je.
POGLEDAJTE VIDEO:
Smjesu procijedite
Važno je da tijesto za palačinke bude savršeno glatko. U jednoj posudi pomiješajte vlažne sastojke s malo soli, a u drugoj suhe. Brašno svakako prosijte prije dodavanja vlažnim sastojcima.
-Da biste bili sigurni kako će smjesa biti super glatka bez malih grudica, procijedite tijesto - savjetovao je.
Pazite kakva je tava
Svakako koristite plitku tavu koja ima dno sa zaštitnim premazom protiv lijepljenja. Zagrijte je na srednje jakoj temperaturi pa dodajte žlicu maslaca, pričekajte da se otopi pa tek tada stavljajte smjesu za palačinke.
Prije nego okrenete palačinku, čekajte da se pojave mjehurići.
- Mnogi okrenu palačinku čim je pečena, ali bolje je pričekati da se pojave mjehurići - kaže ovaj slastičar.
Zamijenite klasično brašno rižinim
- Za ukusan recept bez jaja, bez glutena i bez pojačivača okusa, preporučio bih vam da tijesto napravite s rižinim brašnom umjesto klasičnim - savjetuje.
- Zatim, umjesto bijelog šećera možete dodati smeđi šećer koji će dati palačinkama aromu, prašak za pecivo za spužvastu teksturu i bademovo ili sojino mlijeko - dodao je.
- Tajni sastojak je mrvica maslinovog ulja, a možete dodati i malo ekstrakta vanilije, želite li zadiviti goste - naglasio je.
Otkrio je i kako sušeno bilje, poput ružmarina, daje odličnu aromu palačinkama, prenosi Daily Mail.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: