Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa.
Stoga se preporučuje ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama u ranom razdoblju trudnoće svakodnevno uzimanje 400 mcg folne kiseline, kaže klinička nutricionistica Darija Vranešić Bender.
Još 1931. pojavio se prvi zapis o korištenju folne kiseline u svrhu prevencije bolesti. Ipak, tek objavom serije znanstvenih radova 1991. potvrđeno je da unos folne kiseline prije začeća sprječava spina bifidu te smanjuje oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80 posto.
Dr. Bender pojašnjava i kako folna kiselina ima važnu ulogu u sintezi i diobi DNKA pa “brzorastuća” tkiva, kao fetus ili stanice koje se moraju brzo obnavljati, imaju veliku potrebu za folnom kiselinom. Posebno je važna za funkciju živčanog i probavnog sustava, spolnih organa te stvaranje bijelih krvnih stanica. Regulira razvoj živčanih stanica embrija i fetusa te sprječava oštećenje živčane cijevi. Liječi anemiju uzrokovanu alkoholizmom, anemiju trudnica, dojilja, žena koje uzimaju oralne kontraceptive i osoba koje boluju od bolesti jetre te hemolitičku anemiju. Pomaže metabolizmu aminokiselina i sintezu proteina.
Nadomještanje folne kiseline prije začeća posebice je važno ženama koje su uzimale oralne kontraceptive, zbog toga što popratna pojava može biti i smanjenje razine folne kiseline. Mađarski znanstvenici ukazali su na blagodati uzimanja folne kiseline i u trećem tromjesečju.
Istraživanje na 1400 žena pokazalo je da je svakodnevno uzimanje folne kiseline smanjilo za sedam posto rizik od prijevremenog porođaja, a pozitivna je i korelacija s porođajnom težinom.
Najbolji izvori folne kiseline su: teleća jetra, leća, pšenične klice, šparoge, špinat, grah, raštika, cikla, grašak, brokula, prokulice.