No svrha takvog poteza je puno prozaičnija, a to je zaposliti osoblje zrakoplovne tvrtke u sektoru pripreme hrane kako ih ne bi bila prisiljena otpuštati, piše Business Insider.
Ručno pripremljeni gotovi obroci nude se u samo jednoj trgovini. Riječ o 'faširancima' od sobova mesa, arktičkoj ribi zlatovčici iz obitelji salmonida i teriyaki govedini na japanski način da bi se zadovoljila i nordijska i azijska nepca. Svi će obroci stajati oko 10 eura, izvijestili su iz Finnaira, zrakoplovne tvrtke koja je do početka pandemije bila jedna od vodećih na linijama između Europe i Azije.
POGLEDAJTE VIDEO:
I ostale aviokompanije u svijetu na sličan način nastoje iskoristiti svoje neaktivne resurse za vrijeme pandemije, kao i želju ljudi da lete dok je većina zrakoplova prizemljena. Neki nude simulirane letove, lažna putovanja u kojima zrakoplov samo uzleti i ubrzo sleti na isto mjesto ili svima željnim putovanja omogućuju da neko vrijeme samo sjede u prizemljenom zrakoplovu.
Kimmo Sivonen, šef trgovine "K-Citymarket Tammisto" u čijoj će se ponudi naći obroci Finnaira, za finski je list Ilta-Sanomat rekao da je u takvim jelima manje soli i začina u odnosu na ona koja se poslužuju tijekom letova, s obzirom na to da je osjet okusa na velikoj nadmorskoj visini slabiji.
Od proljeća je prodaja "hrane za ponijeti" u Finskoj naglo porasla pošto je izračunato da je 60 posto radne snage zbog pandemije počelo raditi od kuće.
Finnair i maloprodajni lanac nadaju se da će obroci privući ljude koji čeznu za putovanjima.
- Mislim da smo u današnje vrijeme svi pomalo željni lutanja po svijetu, a na ovaj bismo način tu želju bar djelomično uspjeli zadovoljiti -stoji u priopćenju "K-Citymarket's Sivonena".
Potpredsjednica tvrtke Finnair Kitchen, Marika Nieminen kaže da taj catering odjel zrakoplovne tvrtke još od proljeća nastoji proširiti poslovanje izvan tradicionalnih usluga obroka za putnike.
Finnair je na prisilni odmor poslao velik dio od svojih 7000 zaposlenika, a promet tvrtke je u rujnu pao za 91 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.
- S obzirom na to da su na prisilnom odmoru i brojni zaposlenici naše kuhinje, na ovaj ćemo im način ipak omogućiti zaposlenje - rekla je Nieminen.