Za brzi ručak ispecite pileći file na tavi. Blanširajte špinat, pomiješajte ga s ricotta i gauda sirom, posložite na file i zapecite u pećnici, savjetuje chef Tomislav Ćurdo iz novootvorenog zagrebačkog restorana Mime’s.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Teleći file istucite, na njega posložite pršut i opet istucite. Stavite s druge strane u brašno, zapecite, podlijte bijelim vinom i temeljcem te začinite kaduljom. Možete poslužiti s tagliatellama i gljivama. Popržite pancetu i luk, dodajte gljive, temeljac, tagliatelle i završite s maslacem i parmezanom. Šniclu možete dodati i riži. Ispržite luk, dodajte rižu, bijelo vino, pred kraj grašak, kopar te mantekirajte (utucite maslac) - savjetuje kuhar.
- Pesto je odličan dodatak tjestenini za brzi ručak, a možete ga napraviti i od sušenih rajčica umjesto bosiljka. Pomiješajte ga s kozicama koje ste marinirali u senfu, limunu i medu. Kad odstoje 10-ak minuta, popržite ih na tavi, maknite s vatre. Dodajte bijelo vino. Kad ispari, dodajte tjesteninu, maslaca i parmezana, kozice i pesto od sušenih rajčica - savjetuje Ćurdo koji nam je pripremio pet ručkova gotovih za manje od pola sata.
Restoran Mime’s otvoren je prije dva tjedna, a zapravo je počeo kućicom na Fuliranju u sklopu zagrebačkog adventa, otkriva nam vlasnik Ante Ždero. Dodaje da je njegov partner Joško kupio lokal i nazvao ga Mime's u čast pokojnom ocu koji se zvao Šime, a u Dalmaciji su ga zvali Mime.
- Htjeli smo napraviti mjesto s jelima dalmatinskog prizvuka, tako da svaki dan pravimo jedno glavno jelo dalmatinskog porijekla. Počeli smo samo sa šniclama, pa smo dodali rižoto, njoke... Svaki tjedan mijenjamo jela pa smo imali primjerice rižoto s jetricama, bundevom... Imali smo i primjerice zanimljiv burger od tune, a uskoro planiramo patku s citrusima i salatama. Sad zapravo istražujemo jela da dođemo do nekih deset stalnih. Također imamo i slastice poput kolača od datulja u slanoj karameli s bobičastim voćem koji je bio hit na Fuliranju - kaže Ždero. Dodaje za desetak dana spremaju otvorenje terase.
PET BRZIH JELA RESTORANA MIME'S
Piletina 'Sicilia' s rajčicom, pršutom i mozzarellom
Sastojci: 180 g piletine, ½ rajčice, 50 g mozzarelle, 2 fete pršuta, bosiljka i maslinovog ulja po želji
Priprema: Pileći file rastvorite u oblik leptira, istucite na tanko i posolite. Rajčicu izrežite na kriške i posolite. Zapecite na tavi piletinu i rajčicu s jedne strane pa okrenite. Položite pršut na sada gornju, već zapečenu stranu piletine. Gore posložite rajčice. Natrgajte mozzarellu i pospite preko rajčice te još malo pecite. Na kraju pospite natrganim bosiljkom i zalijte maslinovim uljem.
Teleći file u umaku od limuna i kapara
Sastojci: 180-200 g telećeg filea, oštro brašno, malo češnjaka, ½ dl bijelog vina, oko ½ dl temeljca ili vode, pola limuna, žlica kapara, 30 g maslaca, svježi peršin
Priprema: Dobro istucite file i stavite ga s jedne strane u brašno. Tu stranu zapecite na vrućoj tavi, okrenite pa zapecite drugu stranu. Dodajte malo češnjaka, podlijte bijelim vinom, iscijedite pola limuna i dodajte žlicu kapara. Podlijte temeljcem, prokuhajte, na kraju dodajte maslaca, malo zapecite limun za dekoraciju, pospite svježim peršinom. Poslužite uz rižu, basmati ili divlju.
Tagliatelle s pestom i sušenim rajčicama
Sastojci: 100 g tjestenine, 50 g sušenih rajčica, žlica pinjola, 30-40 g mozzarelle, svježi bosiljak, malo maslaca, šalota (luka), temeljca i bijelog vina; pesto Genovese: 150 g bosiljka, 1 žlica pinjola, češnjak, 20-30 g parmezana, 1 dl maslinovog ulja, malo soli
Priprema: Sušene rajčice prvo kratko namočite da omekšaju, ocijedite i izrežite. Na tavi popržite malo šalota (luka), dodajte sušene rajčice, popržite, podlijte temeljcem i s malo vina, dodajte maslaca i kuhane tagliatelle, mantekirajte (utucite maslac) da bude kremasta, dodajte pinjole, zamiješajte i kad maknete s vatre dodajte žlicu, žlicu i pol pripremljenog pesto Genovese. Pripremite ga tako da izmiksate sve sastojke štapnim mikserom. Pomiješajte pesto s tjesteninom, dodajte usitnjene mozzarelle i svježeg bosiljka.
Rižot s bundevom
Sastojci: 80 g Arborio riže, 2-4 dl temeljca, 50-60 g bundeve, malo luka, češnjaka i bijelog vina, parmezan, sol, papar, šećer
Priprema: Popržite luk, dodajte kockice bundeve, posolite i pošećerite. Dodajte češnjaka za miris, bijelog vina, sirovu rižu i pirjajte podlijevajući temeljcem. Završite umiješavši malo maslaca, parmezana i maslinovog ulja. Sa strane možete popržiti još malo kockica bundeve za dekoraciju.
Pileća salata s citrusnim preljevom
Sastojci: marinada: 1 dl mlaćenice, po ½ žličice mljevene paprike, češnjaka i timijana, soli i papra po želji; 150 g pilećih bataka, mljevena paprika, češnjak i timijan, oštro brašno, sol i papar; miješana salata po izboru: rikola, potočarka, radič; dresing: limunov i narančin sok, med, senf, maslinovo ulje, suncokretovo ulje, listići parmezana, ¼ kruške
Priprema: Otkošteni pileći batak marinirajte s češnjakom u prahu, timijanom, paprikom i mlaćenicom, dodajte soli i papra po želji. Oštro brašno pomiješajte sa svim sastojcima s kojima ste marinirali piletinu osim mlaćenice, dodajte soli i papra po želji. Piletinu iz mlaćenice umočite u to brašno te pržite u dubokom ulju. Pripremite miješane salate po izboru. Za preljev pomiješajte limuna i naranče u jednakom omjeru, i dodajte upola manje meda i senfa, posolite i miksajte s mješavinom mješavinu maslinovog i suncokretovog ulja. Dodajte salati četvrtinu kruške, prelijte dresingom, dodajte piletinu i listiće parmezana.
SEKSUALNA EKSTAZA: Ovaj horoskopski znak je najbolji u krevetu