Nekad smo prve naranče znali naći u čizmici nakon “posjeta“ sv. Nikole, ali danas su nam blizu cijele godine. Pa ipak će mnogi reći da su baš sada najbolje. Ili sada u njima najviše uživamo jer nema obilja drugog voća koje bi nas od njih odvratilo. Ali zašto i tražiti dalje kad su pred vama na policama prodavaonica i po štandovima goleme hrpe “zlatnih jabuka“, s kojima su ih često uspoređivali, koje vas pozivaju da uživate u njima. Najbolje je početi dan svježe iscijeđenim sokom punim vitamina C i B te kalcija i magnezija.
Dodajte ih voćnim salatama ili uvrstite u zimski meni. Dat će mu svježinu, razbiti monotoniju i iznenaditi ponekog skeptika koji još sumnja u to da se naranča može uklopiti i u glavno jelo. Iako kombinacija naranči i mesa zvuči egzotično, što je točno jer kineska, indijska i tajlandska kuhinja obilno spajaju okuse tih namirnica, ni u nama mnogo bližim krajevima nije ništa čudno da se uz pečenu patku, na primjer, posluži umak od naranči. Canard à l’Orange klasično je francusko jelo za koje pak Talijani tvrde da je izvorno njihovo, a 1960-tih je godina osvojilo Veliku Britaniju.
Slatko-kisela aroma odlično se nadopunjuje i s crvenim mesom. Malo ljudi voli mrkvu kao prilog, ali promijenit će mišljenje ako je skuhate u soku od naranče i uz komad svježeg đumbira. Dat će joj slatkasto-kiselkasti okus i sjajnu caklinu, a prijat će i uz meso i uz ribu, posebno uz poširanog lososa. A uz kriške naranče i vaša će salata s endivijom dobiti novu dimenziju. Poseban pak spektar okusa otvara pekmez od gorkih naranči koji nadopuni slana jela, a slasticama udahne dašak posebnosti.
Južnjačka piletina
Sastojci: 1 kg bataka i zabataka, 2 naranče, 2 žlice meda, 1 žlica dižonskog senfa, 1 žlica worcester umaka, 4 režnja češnjaka, 2 peperoncina, sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Batke i zabatke natljajte solju i paprom. Naranče ocijedite te njihovu soku dodajte senf, namrvljene peperoncine, sitno nasjeckani češnjak, med i worcester umak. Tim umakom prelijte batke i zabatke te ih odložite u hladnjak da odstoje barem sat do dva.
U posudu za pečenje ulijte malo maslinova ulja i rasporedite po njemu batke i zabatke iz marinade. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva na sat vremena, dok meso poprimi lijepu smećkastu boju.
Torta s narančama
Sastojci: 2 naranče, 2 šalice vode, 6 jaja, 2 šalice šećera, 200 g grisa, 1/2 vrećice praška za pecivo, 2 dl slatkog vrhnja, 5 šalica soka od naranče, 2 naranče za ukras
Krema: 6 žumanjaka, 20 dag šećera u prahu, sok od 3 naranče, naribana korica 1 naranče, 2 žlice vode, 1 dag želatine, 4 dl tučenog slatkog vrhnja
Priprema:
Naranče narežite na komade i kuhajte oko sat vremena ili dok omekšaju. Ohladite ih i usitnite u blenderu. Odvojite žumanjke od bjelanjaka i bjelanjke istucite u snijeg kojem dodajete pola šalice šećera i tucite dok postane čvrst. Žumanjke izmiješajte sa šećerom. Gris pomiješajte s praškom za pecivo i umiješajte u žumanjke. Dodajte naranče i primiješajte snijeg.
Izlijte u kalup i pecite sat vremena na 180 stupnjeva. Za kremu miješajte žumanjke sa šećerom, dodajte koricu i sok od naranči i kuhajte na pari dok postane gusto. Želatinu otopite u vodi i dodajte smjesi. Kada se ohladi dodajte tučeno slatko vrhnje i stavite u hladnjak da se dobro ohladi i očvrsne pa nanesite na tortu. Ukrasite ploškama naranče.
Sicilijanska salata
Sastojci: 1 glavica komorača s listićima, 1 glavica luka, 2 naranče (jedna žuta, jedna crvena), 3 žlice maslinova ulja, sol, papar, prstohvat sušenog origana, 2 grančice ružmarina
Priprema:
Narančama skinite koru i narežite ih na ploške. Glavicu luka očistite i također je narežite na okrugle ploške koje prstima razdvojite na kolutove. Listiće komorača ostavite sa strane, a korijen narežite na kockice.
Pomiješajte komorač, obje vrste naranči i luk te posolite, popaprite i prelijte maslinovim uljem te posipajte prstohvatom origana. Dobro promiješajte i prije posluživanja posipajte salatu listićima komorača i ukrasite svježim ružmarinom.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!