Vino, narezano voće, limunov sok, liker i šećer glavni su sastojci omiljenoga latino koktela. Sangrija je voćno vino podrijetlom iz Španjolske i Portugala, a ime je dobila od španjolske riječi "sangre", što znači "krv", zbog crvene boje koja simbolizira strast, zdravlje i vitalnost. Mješavina vina i voća od davnina se koristila kao afrodizijak za buđenje libida. Osim uobičajenoga crnog vina može se koristiti i bijelo.
POGLEDAJTE VIDEO:
Uzmite litru vina, najbolje crnog, cabernet sauvignona ili merlota. Na to dodajte čašu stopostotnog voćnog soka prema želji, limunova ili narančina te kriške naranče i jabuke.
Vrste koktela ovise o predjelu uz koja se pripremaju i raznolikom voću koje se koristi. U mediteranskim krajevima recept najčešće sadrži kivi i mango. U središnjoj Europi se koriste maline i kupine, a na sjeveru kandirano voće. Najčešći dodatak ipak su naranča, jabuka i limunov sok. U sangriju možete staviti i smokve, marelice, trešnje, lubenicu, narezane jagode, breskve, kriške kivija, šaku borovnica te malina. Okus će obogatiti i čašica džina, ruma, votke ili limetina soka. Prema želji, sangriji možete dodati ruma ili brendija, a želite li da se piće zapjeni, dodajte čašu mineralne vode.
Pustite je da se hladi preko noći kako bi se sastojci proželi, a ako je odmah poslužujete, uzmite rashlađeno vino i poslužite sangriju uz dodatak leda. Imajte na umu da u hladnjaku može stajati do tri dana. Ukrasite listićima metvice i ploškama agruma.
Tinto de verano je osvježavajuća kombinacija crnog vina, limuna i tonika. Ova gazirana mješavina ljetni je napitak broj jedan po izboru Španjolaca, koji ga piju ako ne piju sangriju. Uzmite veliki stakleni vrč i crno vino natočite do polovice. Najbolji će biti crni pinot. Ulijte sok i cijeđeni limun. Ne zaboravite dodati i leda te kriške citrusa. Uživajte u ovom osvježavajućem ljetnom piću koje vam, bez obzira na crno vino, neće teško sjesti i uzrokovati glavobolju.