Shiatsu terapeutkinja Maja Vodopić priprema neodoljive torte bez laktoze, glutena i rafiniranih šećera, za koje ne treba pećnica. Ovdje je recept za osvježavajuću ljetnu tortu
Vidi originalni članak
Sastojci:
- KORA: 1/2 šalice (od 2 dl) kokos mrvica, 1/2 šalice badema, 1/2 šalice sitnih zobenih pahuljica, 3 žlice meda, 1/2 žličice vanilije u prahu, prstohvat tonke, prstohvat soli, 1/2 šalice zlatnih grožđica, 1 limeta - sok, 1 jabuka narezana na sitne kockice, 1/2 šalice konopljinih sjemenki; za kremu od kokosa: 200 ml kokosova vrhnja, 2 šalice kokos mrvica, 1 1/2 šalica indijskih oraščića, 1/2 šalice kakao maslaca rastopljenog na pari, 2 žlice brezina šećera, prstohvat tonke, prstohvat soli, 1 šalica vode;
- VOĆNA KREMA: 3 veće breskve, 5 žlica brezina šećera, 1 limeta - sok, 1/2 limuna - sok, 1 žlica agar praha za želiranje;
- KOKOSOV ŠLAG: kokosovo vrhnje, brezin šećer u prahu, tapioca
Priprema:
Bademe i grožđice sameljite u multipraktiku, a zatim pomiješajte s ostalim sastojcima i utisnite u dno kalupa za tortu. Za kremu sve sastojke blendajte dok ne dobijete glatku kremu. Izlijte ju u kalup preko kore i stavite u hladnjak. Za voćnu kremu oguljene breskve narežite na ploškice i s ostalim sastojcima stavite u lončić te kuhajte dok ne zakipi.
Zatim izvadite 80 posto breskvi, a u preostale breskve i tekućinu stavite agar prah te izmiksajte štapnim mikserom i prokuhajte od 3 do 5 minuta uz miješanje. Umiješajte potom ostale breskve i prelijte preko kreme. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak. Ukrasite šlagom.