Proteinske pločice mogu biti izvrstan obrok ili međuobrok kada ste u pokretu. Također, ako ih napravite sami, imate veću kontrolu nad onim što ulazi u smjesu, kako bi pločica odgovarala vašoj prehrani i vašem ukusu.
POGLEDAJTE VIDEO: Žena radi zdrave pločice
U nastavku donosimo recept za ukusne i hrskave pločice iz The New Mediterranean Diet Cookbook.
- Ove proteinske pločice nisu poput onih koje možete kupiti na policama supermarketa. One od makronutrijenata sadrže: 76 posto masti, 20 posto proteina i samo 4 posto ugljikohidrata - piše autorica Martina Slajerova. Recepti u knjizi osmišljeni su kako bi se uklopili u spoj popularne mediteranske i keto prehrane koja je siromašna ugljikohidratima i prepuna zdravih masti.
Pokrivene tostiranim kokosovim orahom i kakaom, ove pločice sadrže i chia sjemenke, makadamiju i bademovo brašno. Uz te hranjive sastojke, glavni izvor proteina je kolagen u prahu, koji također dobar za elastičnost i hidrataciju kože.
Ove zdrave pločice savršene su za brzi jutarnji zalogaj ili nakon treninga, a ako odjednom napravite više komada bit ćete opskrbljeni zdravim zalogajem i energijom za cijeli tjedan.
Hrskave pločice od vanilije s proteinima
Sastojci (za 8 pločica):
Za preljev:
- pola šalice kokosa
- 2 žlice sirovih komadića zdrobljenog zrna kakaa
Za pločice:
- 1,5 šalice bademovog brašna
- 1 šalica kolagena u prahu
- 2 žlice mljevenih ili cijelih chia sjemenki
- 1 žličica vanilije u prahu ili 1 žlica nezaslađenog ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice djevičanskog kokosovog ulja
- pola šalice kokosovog mlijeka
- 1,5 žličica svježe limunove korice
- 1/3 šalica makadamije, prepolovljene
- Po želji: zaslađivač s niskim udjelom ugljikohidrata, po ukusu
Priprema: Zagrijte pećnicu na 175°C stupnjeva.
Za izradu preljeva: Stavite kokos na tepsiju i pecite 2-3 minute, dok ne postane lagano zlatan te stavite sa strane dok se ne ohladi.
Za izradu pločica: U zdjeli izmiješajte sve sastojke. Obložite malu tepsiju papirom za pečenje. Najbolja će biti kvadratna tepsija veličine 20 x 20 centimetara ili pravokutna slične veličine. Utisnite smjesu u posudu i pospite kakaovim zrncima, pritiskujući ih prstima u pločice. Dodajte i tostirani kokos te i njega lagano utisnite pahuljice u tijesto. Stavite u hladnjak dok se ne stegne, otprilike jedan sat. Narežite i poslužite. Čuvajte u hladnjaku do tjedan dana, piše Mbg.