Sastojci:
- 2 žlice majčine dušice
- 4 žlice maslinova ulja
- naranča
- 6 češnjeva češnjaka
- 2,5 kg goveđih rebara
- 2 glavice luka
- 2 mrkve
- 2 stabljike celera
- boca crnog vina
- 1,5 l goveđeg temeljca
- 2 žlice nasjeckana peršina
- limun
- morska sol
- crni papar
- 500 ml mlijeka
- lovorov list
- 3 grančice majčine dušice
- 250 g instant-palente
- 50 g maslaca
- 75 g naribanog parmezana
- sol
- papar
Priprema:
Za marinadu pomiješajte maslinovo ulje, majčinu dušicu, koricu jedne naranče i četiri usitnjena češnja češnjaka u velikoj vrećici koja se može zatvoriti. Utrljajte marinadu u meso i ostavite u vrećici. Ostavite da odstoji četiri sata ili preko noći. Prije kuhanja zagrijte na sobnu temperaturu. Ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
Zagrijte posudu za pečenje na vatri. Skinite marinadu s mesa i sačuvajte je za poslije. Meso popecite s obje strane do zlatno-smeđe boje i izvadite ih. U istu posudu za pečenje stavite narezani luk, mrkve, celer i ostatke marinade te kuhajte oko pet minuta. Ulijte vino i pustite neka zavrije te kuhajte nekoliko minuta skidajući sloj s dna.
Ulijte temeljac i vratite rebra. Stavite peći u pećnicu na dva do tri sata, dok rebra postanu posve mekana. Za palentu stavite kuhati mlijeko i istu količinu vode, lovorov list i grančice majčine dušice. Kad provrije, stišajte vatru i kuhajte posla sata da se ispari tekućina. Izvadite majčinu dušicu i zakuhajte palentu uz stalno miješanje.
Kad je kuhana, umiješajte parmezan. Kad su rebra pečena, premjestite ih i zamotajte u foliju. Sok od pečenja ulijte u posudu i kuhajte na vatri dok se količina smanji na pola pa prelijte preko rebara. Za gremolatu pomiješajte zajedno ostatak usitnjena češnjaka, peršin i limunovu koricu te ostavite po strani. Na tanjur stavite nekoliko žlica palente pa rebarca s umakom na vrh i preko svega žlicu gremolate.