To je to što me zanima!

Fina bosanska jela na hrvatski način u 'Tri, dva, jedan - kuhaj'

Kandidati kulinarskog showa prešli su granice hrvatske kuhinje i okušali se u pripremanju sarajevske čorbe te razvijanju pita. Najviše problema imao je Zlatan
Vidi originalni članak

Natjecatelji RTL-ova showa našli su se na novom terenu spremajući specijalitete bosanske kuhinje koji na prvi pogled djeluju jednostavno, ali kriju brojne zamke... Došao je red da kandidati napuste granice Hrvatske i nastave kulinarske kušnje putovanjem kroz regije koje su obilježile hrvatsku gastronomiju. Pod budnim okom žirija, koji čine Željka Klemenčić, Tomislav Špiček i gošća Mubera Šušić, naučili su razlikovati juhu od čorbe, razvijati tijesto za pite i pripremati tradicionalne slastice.    

- Sarajevska čorba je gušća juha od teletine i u izvornom obliku priprema se s bamijom - objašnjava Mubera, koju su kandidati šokirali dodavanjem bijelog vina, gljiva i brašna u juhu.    

- Dovoljno gustoće ovom jelu daje dodatak krumpira. Meso, korjenasto povrće i mahune treba nasjeckati vrlo sitno, i to na kockice podjednake veličine. Malo rajčice kao dodatak nije naodmet - kaže Mubera. Kandidate je savjetovala i o tijestu za pite. Ono se mora razvući do prozirnosti, tako tanko da se kroz njega vidi čitati. U tijesto ne ide ništa osim glatkog brašna, vode i soli, a nakon što se “odmori”, tijesto se razvlači i maže uljem. Nakon pita pripremale su se tulumbe - kao i mnogi drugi turski kolači, one su zasitan i sladak desert. 

Najprije se kuha šerbet, sirup od vode i šećera s dodatkom limuna, dok je tijesto za tulumbe pareno tijesto nalik na ono koje se radi za princes krafne, ali u njega ne ide prašak za pecivo. Vrela tulumba se otapa u hladni šerbet, koji mora biti sasvim hladan, pa se preporučuje da se napravi dan prije. U pripremi tulumba najviše se namučio Zlatan, koji je isprva imao problema pri istiskivanju tijesta iz vrećice, a kasnije su mu tulumbe izgorjele na ulju. Među desertima na dnevnom redu su bile i tufahije (punjene jabuke). 

- Kako biste dobili tradicionalni okus, u tufahije ne dodajte kavu, cimet, vaniliju ni med - savjetuje Mubera Šušić. 

Tufahije

Sastojci: 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg), 200 g šećera, 80 g oraha, bjelanjak, l vode, vanilin šećer, šlag od slatkog vrhnja

Priprema: Jabuke ogulite, izdubite im sredinu i kuhajte u agdi, odnosno u vodi s 50 g šećera. Nakon kuhanja jabuke se nadijevaju ohlađenom smjesom mješavine tučenih bjelanjaka, mljevenih oraha i vanilin šećera. Pecite ih 15 minuta na 180°C. Pripremite šerbet: u vodu u kojoj su se kuhale jabuke, dodajte ostatak šećera i kore od jabuka te ponovno prokuhajte. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom. Poslužite hladne s tučenim slatkim vrhnjem.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Mustafa Aga 24.05.2014.

    " Fina bosanska jela na hrvatski način."..Jel se to ovako kulturno kaze za recepte koji pripadaju bosanskoj kuhinji a Hrvati ih svojataju...

  • user_105498 16.05.2014.

    Gledala sam dvije emisije i imala sam osjećaj da sam za stolom u turskoj seriji,ne mislim ništa loše, voljela bih neka od tih jela probati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare