Natjecatelji RTL-ova showa našli su se na novom terenu spremajući specijalitete bosanske kuhinje koji na prvi pogled djeluju jednostavno, ali kriju brojne zamke... Došao je red da kandidati napuste granice Hrvatske i nastave kulinarske kušnje putovanjem kroz regije koje su obilježile hrvatsku gastronomiju. Pod budnim okom žirija, koji čine Željka Klemenčić, Tomislav Špiček i gošća Mubera Šušić, naučili su razlikovati juhu od čorbe, razvijati tijesto za pite i pripremati tradicionalne slastice.
- Sarajevska čorba je gušća juha od teletine i u izvornom obliku priprema se s bamijom - objašnjava Mubera, koju su kandidati šokirali dodavanjem bijelog vina, gljiva i brašna u juhu.
- Dovoljno gustoće ovom jelu daje dodatak krumpira. Meso, korjenasto povrće i mahune treba nasjeckati vrlo sitno, i to na kockice podjednake veličine. Malo rajčice kao dodatak nije naodmet - kaže Mubera. Kandidate je savjetovala i o tijestu za pite. Ono se mora razvući do prozirnosti, tako tanko da se kroz njega vidi čitati. U tijesto ne ide ništa osim glatkog brašna, vode i soli, a nakon što se “odmori”, tijesto se razvlači i maže uljem. Nakon pita pripremale su se tulumbe - kao i mnogi drugi turski kolači, one su zasitan i sladak desert.
Najprije se kuha šerbet, sirup od vode i šećera s dodatkom limuna, dok je tijesto za tulumbe pareno tijesto nalik na ono koje se radi za princes krafne, ali u njega ne ide prašak za pecivo. Vrela tulumba se otapa u hladni šerbet, koji mora biti sasvim hladan, pa se preporučuje da se napravi dan prije. U pripremi tulumba najviše se namučio Zlatan, koji je isprva imao problema pri istiskivanju tijesta iz vrećice, a kasnije su mu tulumbe izgorjele na ulju. Među desertima na dnevnom redu su bile i tufahije (punjene jabuke).
- Kako biste dobili tradicionalni okus, u tufahije ne dodajte kavu, cimet, vaniliju ni med - savjetuje Mubera Šušić.
Tufahije
Sastojci: 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg), 200 g šećera, 80 g oraha, bjelanjak, l vode, vanilin šećer, šlag od slatkog vrhnja
Priprema: Jabuke ogulite, izdubite im sredinu i kuhajte u agdi, odnosno u vodi s 50 g šećera. Nakon kuhanja jabuke se nadijevaju ohlađenom smjesom mješavine tučenih bjelanjaka, mljevenih oraha i vanilin šećera. Pecite ih 15 minuta na 180°C. Pripremite šerbet: u vodu u kojoj su se kuhale jabuke, dodajte ostatak šećera i kore od jabuka te ponovno prokuhajte. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom. Poslužite hladne s tučenim slatkim vrhnjem.