To je to što me zanima!

Filozofija talijanske kuhinje objedinila se u jelima Venecije

Kuhinja s područja Venecije savršeno predstavlja filozofiju talijanske gastronomije kroz svoje specijalitete. Istovremeno se razlikuje od ostalih kuhinja sjeverne Italije
Vidi originalni članak

Talijanska kuhinja poznata je po jednostavnim sastojcima koji tvore čarobne okuse. Kuhinja s područja Venecije savršeno predstavlja filozofiju talijanske gastronomije kroz svoje specijalitete dok se istovremeno razlikuje od ostalih kuhinja sjeverne Italije. Venecijansku kuhinju moguće je podijeliti na tri osnovne kategorije s obzirom na geografiju. U obalnom dijelu uglavnom se koristi riba i morski plodovi, u ravnicama glavni je sastojak meso, pogotovo s roštilja, ali popularna su i rižota, svježa tjestenina poput tjestenine bigoli, fettuccine, ravioli, tortelli te njoki koji se služe uz razne zamamne umake od povrća, mesa i gljiva. 

Fotolia

Iz planinskog dijela potječu jela od mesa s palentom uz koja često idu sir i gljive. 

Maslac, maslinovo ulje i ulje od suncokreta, ocat, hren, senf i zeleni umak od začinskog bilja također su čest gost na venecijanskim tanjurima. 

Neka od tradicionalnih jela venecijanske kuhinje su marinirane sardine ili inćuni i jelo od bakalara ‘Baccala’ Mantecata’. Sardine ili inćuni mariniraju se s lukom u slatko-kiselom umaku s pinjolima i grožđicama. Jelo od bakalara priprema se s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom te se sve zajedno pomiješa u blenderu, a poslužuje se uz palentu.

Osim ukusne hrane, područje Venecije čuveno je po dobrom vinu, a jedna od najjačih talijanskih vinorodnih regija proteže se od Veneta pa sjeveroistočno do Friulija.

Iako postoje sporovi oko toga tko ga je točno izmislio, važno je spomenuti i da božanstveni desert 'Tiramisu' potječe iz Venecije. 

Thinkstock

To je kolač od piškota namočenih u kavu s kremom od maskarponea, jaja i šećera čije ime doslovno znači 'podigni me'.

Saznajte više o direktnim letovima za Veneciju iz Dubrovnika.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mily 28.06.2015.

    o daaa, ravioli:))

Komentiraj...
Vidi sve komentare