Daiquiri
Sastojci:
POGLEDAJTE VIDEO: Savršeno osvježenje
- 6 šalica leda
- 110 gr šećera
- 120 g smrznutih ili svježih jagoda
- 30 ml soka limete
- 120 ml limunova soka
- 175 ml svijetlog ruma
Priprema:
Svježe jagode operite, dobro ih osušite i narežite na četvrtine. Zamrznute jagode možete koristiti odmah i izravno ih ubaciti u blender.
Limetin i limunov sok može biti svježe iscijeđen ili kupljen u prodavaonici. Ako koristite kupljene, pazite na to koliko šećera sadrže sokovi pa, prema potrebi, smanjite količinu šećera koju dodajte koktelu.
Najprije miješajte led, šećer i jagode, a kad se usitne, dodajte limunov i limetin sok i rum. Miješajte dok se svi sastojci posve usitne. Potom ulijte u čaše, dodajte slamke i odmah poslužite.
Mojito
Sastojci:
- 2 jušne žlice svježe iscijeđena limetina soka
- 2 jušne žlice šećera
- 8 svježih listića mente
- 60 ml svijetlog ruma
- 250 ml drobljenog leda
- 2 jušne žlice mineralne
- limeta i listići mente za ukras
Priprema:
U shaker ili uspravni mikser ulijte svježe iscijeđeni limetin sok, uspite šećer i dodajte natrgane listiće svježe mente. Prije miješanja, uz pomoć drvene kuhače nagnječite malo mentu među šećerom i limetinim sokom. Tako pospješujete ulja mente da se prije oslobode i da ispuste intenzivniji miris.
Ulijte tada svijetli rum i dobro promiješajte, ručno ili u mikseru. Kad se svi sastojci dobro izmiješaju, ulijte piće u čaše napunjene drobljenim ledom.
Svaku čašu ukrasite s nekoliko kriški tanko rezane limete i grančicom svježe mente.
Mai Tai
Sastojci:
- 0,2 dl Cointreaua
- 0,2 dl tamnog ruma
- čaša drobljenog leda
- 0,2 dl svijetlog ruma
- 0,1 dl Amaretta
- 0,2 dl soka od limuna
- 0,2 dl šećernog sirupa
- 0,1 dl soka od limete
- 1 kriška ananasa
- nekoliko trešanja
Priprema:
Umjesto izvornoga francuskog likera Cointreau, možete upotrijebiti neki drugi liker od naranči. Sve nabrojene sastojke ulijte u shaker ili u uspravni mikser i dobro ih izmiješajte. Pripremite čaše koje napunite drobljenim ledom.
Preko leda ulijte koktel. U svaku čašu stavite krišku ananasa i jednu trešnju, koja može biti svježa ili kandirana.
Prema želji, koktel još možete ukrasiti listićem mente ili cvijetom koji će se bojom slagati s temom večeri u sklopu koje poslužujete piće.