To je to što me zanima!

Evo kako sami sebe sabotiramo kada smo blizu velikog uspjeha

Kad vjerujemo da su izgledi za pobjedu jako veliki, izgledi za samosabotažu i gušenje pod pritiskom tih očekivanja eksponencijalno rastu, utvrdili su znanstvenici
Vidi originalni članak

Jeste li kad razmišljali o tome zašto u situacijama u kojima nam je uspjeh jako važan – primjerice na važnom sportskom natjecanju, u izvedbi važnog posla o kojem nam može ovisiti karijera i slično  – ponekad izostaje vrhunska izvedba? Novo istraživanje (Smolder et al., 2024.) pokazalo je kako scenariji u kojima očekujemo vrhunski „jackpot“, ometaju izvedbu, jer dovode do toga da frontalni režnjevi u mozgu postanu preaktivni i ometaju motorički korteks koji se u isto vrijeme treba pripremiti za optimalnu izvedbu, piše Psychology Today. 

POGLEDAJTE VIDEO: Antonio uživa u sviranju violine, ne razmišlja o konkurenciji

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Krajnje pojednostavljeno - kad vjerujemo da su izgledi za veliku pobjedu iznimno veliki, izgledi za samosabotažu i gušenje pod pritiskom očekivanja pobjede eksponencijalno rastu. Teniska legenda Arthur Ashe, ovaj je sindrom svojedobno nazvao "paralizom koju izaziva pretjerana analiza", što je možda i najprecizniji opis stanja. 

Studija baca svjetlo na to zašto je tako lako iznervirati se tako da se jednostavno smrznemo, ili zablokiramo, u situacijama kad je u igri visoki ulog i vrijedna nagrada. Naime, autor Adam Smolder i kolege pronašli su 'ključnu točku' u obliku obrnutog slova U, između sitnih nagrada i onoga što doživljavamo kao 'jackpot' nagradu, koja pokreće motivaciju i uzbuđenje tako da se frontalni režnjevi u mozgu stegnu i ometaju optimalnu izvedbu. U istraživanju provedenom među sportašima pokazalo se da, u situacijama kad je potencijalna nagrada iznimno visoka, neuralni mehanizmi povećavaju vjerojatnost da će se sportaš iscrpiti i njegova izvedba posustati.

- Otkrili smo da povećanje vrijednosti nagrade tjera neuralnu aktivnost tijekom pripreme pokreta u zonu optimalne izvedbe, a zatim i izvan nje, pišu autori, iz čega su zaključili da neuralni signali nagrade i motoričke pripreme međusobno djeluju u motoričkom korteksu (MC) na način koji može objasniti zašto se gušimo pod pritiskom. Ovi nalazi su u skladu s Yerkes-Dodsonovim zakonom, koji pretpostavlja da se razine performansi povećavaju u ovisnosti od uzbuđenja, ali samo do određene točke, dok se u situacijama kad je stanje uzbuđenja previsoko ili prenisko, događa 'smrzavanje'. 

SAVJETI ZA PRVU BRAČNU NOĆ Kako se pripremiti za prvu bračnu noć: Smanjite očekivanja

Otpustite očekivanja da si olakšate

Što možemo učiniti u situaciji kada su ulozi visoki, a želimo osvojiti zlatnu medalju, uspješno odraditi posao karijere, ili uspjeti u razgovoru za bolje plaćeni posao koji nam se čini savršenim? Istraživači sugeriraju da je najbolji način da otpustite očekivanja i tako 'oslobodite' svoje frontalne režnjeve pretjeranog razmišljanja, kako ne biste podlegli tom pritisku. 

Kao što jedan od autora studije, Aaron Batista, objašnjava: 

- Da bi ljudi imali koristi od naše studije, trebali bi pronaći ravnotežu između samosvijesti i samokontrole, i naći načina da se opuste kad vrijednost nagrade poraste, čak i kad su prirodno skloni da se u takvim situacijama blokiraju – kaže. Bitno je osloboditi izvršne funkcije frontalnih režnjeva vašeg mozga, tako što ćete zaustaviti pretjerano razmišljanje o nagradi. Otpustite razmišljanja o nagradi i opustite se, jer to omogućava da se priprema za akciju aktivira 'odozdo' - od malog mozga, koji je zapamtio naše dobre izvedbe i omogućava da se za njih pripremimo na autopilotu. 

ČETIRI SAVJETA Prijatelji očekuju previše od vas? Evo kako se treba postaviti

- Kad se sportaši guše od želje da osvoje medalju, motorička koordinacija nerijetko im postaje poremećena, a pokreti mišića gube glatkoću. Zato nerijetko počinju 'petljati' na terenu, ispuštaju loptu, čine dvostruke pogreške i promašuju udarac loptom. Sposobnost gracioznog nastupa pod pritiskom zbog visokih uloga ukorijenjena je u automatskom mišićnom pamćenju koje se čuva u malom mozgu. Ako se uspijete odmaknuti od razmišljanja o nagradi to će omogućiti da mali mozak 'odradi' pripremnu aktivnost u motornom neokorteksu koja je potrebna za automatsko pomicanje mišića, što bi moglo olakšati nastojanja da postignete cilj, pojašnjavaju znanstvenici. 
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare