To je to što me zanima!

Evo zašto nikad ne biste smjeli jesti 'čisti' dio pljesnivog kruha

Kad kruh počne pljesniviti, ne postoji čisti dio. Ljudi koji jedu pljesnivi kruh riskiraju ozbiljne zdravstvene probleme. Spore plijesni se brzo šire i potreban je dodatni oprez sa svom hranom
Vidi originalni članak

Mnogi ljudi imaju običaj odrezati pljesnivi dio kruha i ostatak normalno jesti. Sada je objašnjeno koje opasnosti se kriju iza jedenja dijelova pljesnivog kruha koji izgledaju nenačeti.

Problem je u tome što, kad kruh počne pljesniviti, ne postoji čisti dio kruha. Tijelo plijesni je građeno od gustog sustava cjevastih stanica bez klorofila, obično bezbojnih. Te vlaknaste stanice zovu se hife, zbog kojih plijesan izgleda paučinasto i pahuljasto. Hife rastu kao isprepletena mreža i nazivaju se micelij.

Plijesan su mikroskopske gljivice, a postoji nekoliko vrsta od kojih neke u hranu otpuštaju mikrotoksine, zbog kojih se s vremenom ljudi mogu jako razboljeti. Oni koji jedu pljesnivi kruh imaju veću vjerojatnost za oštećenje bubrega i jetre te oslabljenje imuniteta. 

Čak i kod kupljenog narezanog kruha nije sigurno uzeti narezanu šnitu koja golim okom izgleda čisto, ako se na nekim drugim šnitama već pojavila plijesan. Nije čista, i već se na svim šnitama nalaze spore plijesni. Cijela štruca kruha je prekrivena sa tisućama spora plijesni. I zato ju je bolje baciti u smeće.

GENETSKI POREMEĆAJ Paraliza zbog kontracepcije: 'Nisam mogla pomaknuti jezik'

Iako ljudi jedu plijesan na proizvodima kao što su sir, soja sos ili putem antibiotika, plijesan na kruhu je kockanje sa zdravljem. Budući da postoji mnogo vrsta plijesni, od kojih neke nisu opasne za ljudsko zdravlje, a sve mogu doći u doticaj sa hranom, pitanje je koliko ta vrsta plijesni na kruhu može naštetiti zdravlju. 

Također, treba uzeti u obzir migraciju spora plijesni s kruha na ostalu hranu koja joj je u blizini jer se i ona može kontaminirati.

Pogledajte video Tech Insidera:

Već se nagađa o imenu nove kraljevske bebe: Ovo je pet potencijalnih, ali koje će Meghan i Harry odabrati?

Idi na 24sata

Komentari 6

  • savskokupaliste 17.10.2018.

    Zelena plijesan na kruhu =najbolji penicilin.Prirodan.Ali isto ga treba uzimati u malim količinama i ne često!!

  • 16.10.2018.

    Ne pretjerujmo. Nije dobar ovaj sivi , crni i žuti dio jer se radi o već uginulim plijesnima, ali onaj bijeli i plavi , pa ček i zeleni tko voli je super, osobito s premazom od gorgonzole ili Brie-a, ili dvije tanko rezane fete neočišćenog istarskog pršuta. Obavezna je i čašica bijelog na kraju. Papanje male količine otrova s vremenom stvara imunitet, a ne oslabljuje ga, kao što piše u tekstu. Jedanput godišnje bi trebalo napraviti kuru penicilinom, garamicinom... ali domaće je domaće!

  • Bucimir 16.10.2018.

    Kao dijete sam se najeo pljesnivog kruha i evo me skoro 60 godina a ako nemate šta pametnije pisati možda bi vam više čitanosti donijelo objavljivanje nekih novih Severininih sočnih slika ili nešto slično!

Komentiraj...
Vidi sve komentare