Mnogi ljudi imaju običaj odrezati pljesnivi dio kruha i ostatak normalno jesti. Sada je objašnjeno koje opasnosti se kriju iza jedenja dijelova pljesnivog kruha koji izgledaju nenačeti.
Problem je u tome što, kad kruh počne pljesniviti, ne postoji čisti dio kruha. Tijelo plijesni je građeno od gustog sustava cjevastih stanica bez klorofila, obično bezbojnih. Te vlaknaste stanice zovu se hife, zbog kojih plijesan izgleda paučinasto i pahuljasto. Hife rastu kao isprepletena mreža i nazivaju se micelij.
Plijesan su mikroskopske gljivice, a postoji nekoliko vrsta od kojih neke u hranu otpuštaju mikrotoksine, zbog kojih se s vremenom ljudi mogu jako razboljeti. Oni koji jedu pljesnivi kruh imaju veću vjerojatnost za oštećenje bubrega i jetre te oslabljenje imuniteta.
Čak i kod kupljenog narezanog kruha nije sigurno uzeti narezanu šnitu koja golim okom izgleda čisto, ako se na nekim drugim šnitama već pojavila plijesan. Nije čista, i već se na svim šnitama nalaze spore plijesni. Cijela štruca kruha je prekrivena sa tisućama spora plijesni. I zato ju je bolje baciti u smeće.
Iako ljudi jedu plijesan na proizvodima kao što su sir, soja sos ili putem antibiotika, plijesan na kruhu je kockanje sa zdravljem. Budući da postoji mnogo vrsta plijesni, od kojih neke nisu opasne za ljudsko zdravlje, a sve mogu doći u doticaj sa hranom, pitanje je koliko ta vrsta plijesni na kruhu može naštetiti zdravlju.
Također, treba uzeti u obzir migraciju spora plijesni s kruha na ostalu hranu koja joj je u blizini jer se i ona može kontaminirati.
Pogledajte video Tech Insidera: