- Čokolada se nikad ne bi trebalo držati u hladnjaku, čak ni ljeti kada su vrtoglavo visoke temperature. Jako niske temperature mogu utjecati na okus i gustoću čokolade, isto kao i jako visoke temperature - objasnio je Luke Owen Smith, stručnjak za čokoladu i vlasnik online trgovine "Chocolate bar".
- Posljedica držanja čokolade u hladnjaku je lošiji okus i smanjeno otpuštanje slatkoće i bogatstva okusa koji čokolada sadržava - otkrio je Smith.
Umjesto u hladnjaku čokoladu bi trebalo držati u hladnom i tamnom ormariću, idealno između 10 i 20 Celzijevih stupnjeva.
Idealna temperatura za čokoladu je 15 stupnjeva.
U hladnjak bi je trebalo staviti samo ako je temperatura u domu viša od 28 Celzijevih stupnjeva.
Budući da kakao maslac apsorbira okuse i mirise, preporučuje se da se čokolada stavi u hermetični spremnik prije nego što se stavi u hladnjak kako bi se zaštitio okus.
- Još jedan razlog za držanje čokolade van hladnjaka je i pojava takozvanog bijelog premaza na čokoladi koji nastaje kad se hladna čokolada izloži toplom zraku.Topli zrak uzrokuje kondenzaciju na površini čokolade, koja pak otapa površinske šećere. Za vrijeme stajanja čokolade površinski šećer će se ponovo kristalizirati i pojavit će se bijeli premaz - objasnio je Smith.