Kavu nikada ne bi trebalo piti na prazan želudac, jer od nje tada može biti više štete nego koristi. Naime, tada se u želucu pojačano izlučuje klorovodična kiselina koja odlazi dalje kroz probavni trakt i povećava rizik od razvoja čireva, gastritisa, sindroma iritabilnih crijeva...
Poznato je da kava djeluje na rast razine kortizola u tijelu, a posebno ako se popije natašte. Povećana razina tog hormona doprinosi osjećaju stresa i tjeskobe. Hrana prije kave ublažit će taj učinak. Zato, ako već pijete kavu, najprije pojedite nešto.
Tobias van Schneider, dizajner iz Njemačke, prestao je piti kavu, zamijenio ju je čajem.
- Izbacivanje kave pomoglo mi je da budem opušteniji. Kava me oduvijek činila stresnijim, bio sam više tjeskoban i remetila mi je probavu. Prestankom unošenja kofeina u organizma, nisam postao samo opušteniji, već se osjećam kao kralj. Ipak, miris kave i dalje volim, kao i okus. Sad ljeti pije ledeni čaj, a zimi regularni - kazao je Tobias.
Čime sve možete zamijeniti kavu?
- Kava je naprosto općeprihvaćen napitak kojim započinjemo dan i uvjereni smo kako podiže budnost. Dobar izbor je kava od cikorije koju mogu piti djeca, a i starije osobe. To je napitak za početak dana koji svakako ne treba izostaviti. Yannoha je zamjena za kavu koja organoleptički u potpunosti može zamijeniti kavu, a u suštini je napitak od preprženih i mljevenih žitarica, objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.
Yannoh je nadomjestak za kavu koji se pravi od prženih ječma, raži, cikorije i žira pa ne sadrži kofein. Osim što razbuđuje i daje energiju, dobar je za poboljšanje probave i jačanje živčanog sustava.
Čaj od gloga, divljeg šipka i limunada
- Čaj od gloga je za osobe koje se teže razbuđuju, a u jutarnjim satima imaju zahtjevnije zadatke i treba im dobar start u dan. Čaj od divljeg šipka sa medom dat će dosta energije pa je idealan napitak za uvod u dan učenicima i studentima. Može se mlak ponijeti sa sobom i pijuckati postupno. Mlaka voda sa sokom od limuna je čest izbor osobama koje vode računa o probavnom sustavu - dodaje Olja Martinić.
Glog je od davnina poznat kao vrlo ljekovita biljka, posebno za jačanje i regulaciju rada srca. Dobar je i za smirenje. Koriste se i cvjetovi, listovi te plodovi.
- Čaj od cvijeta gloga U šalicu stavite dvije male žlice suhih cvjetova gloga, prelijte s kipućom vodom, poklopite i ostavite 20 minuta.
- Čaj od ploda gloga U šalicu stavite dvije male žlice suhih, zgnječenih plodova, prelijte hladnom vodom i ostavite da stoji tri sata. Potom procijedite, malo zagrijte da bude mlako, dodajte malo meda i popijte.
Čaj od preslice i sok od jabuke za bolji izgled
- Ako želite od samoga jutra napojiti kožu, kosu i sluznicu svakako je dobar izbor čaj od preslice ili sok od jabuke u koji dodajete ekstrakt preslice sa silicijem. Važno je da prvi jutarnji napitak ima temperaturu ljudskog organizma ili malo veću. Osobno uporno biram kavu čiji miris i okus obožavam - kaže nutricionistkinja.
Recept za super napitak koji će vas brzo razbuditi
Radi se o mješavini kokosovog ulja, kakaa i prirodnog šećernog alkohola (eritritol) kojeg zovu i zdravom zamjenom za klasični šećer. Svako jutro se žličica te smjese doda u vruću kavu i popije. Osim što ćete imati više energije tijekom dana, smanjit će vam se apetit pa nećete posezati za hranom toliko često.
Kakao je bogat željezom, bakrom, magnezijem, manganom, kalijem, fosforom, cinkom i selenom. Osim toga, ima izuzetno puno antioksidansa, više od većine druge hrane.
Uloga kokosovog ulja je usporavanje probave kofeina i smanjivanje neželjenog učinka kave. Ono sadrži određene zasićene masne kiseline koje se lako razgrađuju i relativno brzo pretvaraju u energiju. Kombinacija kokosovog ulja i kofeina smanjuje dramatične uspone i padove energije u tijelu i osigurava energiju koja je dugotrajnija i stabilnija.
Sastojci:
- šalica (od 2,5 dcl) omekšanog kokosovog ulja
- šalica (od 2,5 dcl) kakaa
- 3 žličice eritritola
Postupak:
Sve sastojke dobro promiješajte, tako da smjesa bude glatka pa je stavite u staklenku i u hladnjak da postane čvrsta. Potom staklenku smjestite u ormarić pokraj kave i dodajte u jutarnju kavu - po jednu žličicu. Miješajte dok se ne otopi.