To je to što me zanima!

Evo koje su sve vrste vlakana u hrani i kako utječu na probavu

Vlakna su vrsta ugljikohidrata koje tijelo ne može probaviti. Često razmišljamo o vlaknima kao o hrani koja ublažava zatvor, ali vlakna imaju i druge zdravstvene prednosti
Vidi originalni članak

Dvije glavne vrste dijetalnih vlakana su topiva vlakna i netopiva vlakna, ali unutar svake od tih oznaka postoji mnogo različitih vrsta ove hranjive tvari.

Netopiva naspram topivih vlakana

Sve vrste topivih vlakana usporavaju probavu, pa je vašem tijelu potrebno više vremena da apsorbira šećer (glukozu) iz hrane koju jedete. To pomaže u sprječavanju brzih skokova razine šećera u krvi, što je važan dio upravljanja dijabetesom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Topiva vlakna također se vežu s masnim kiselinama, ispiru ih iz tijela i pomažu u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola. Hrana bogata ovom vrstom vlakana uključuje zobene pahuljice, orašaste plodove, grah, jabuke i borovnice.

Netopiva vlakna pomažu hidratizirati i pokretati otpad kroz crijeva. To pomaže spriječiti zatvor, održavajući vas redovitim. Netopiva vlakna nalaze se u sjemenkama i ljusci voća (zato uvijek jedite kore). Također se nalazi u kruhu od cjelovitog zrna pšenice, smeđoj riži i zelenom lisnatom povrću poput kelja.

Vrste vlakana:

Celuloza

Netopiva. Prirodno se nalazi u orašastim plodovima, cijeloj pšenici, cjelovitim žitaricama, mekinjama, sjemenkama, jestivoj smeđoj riži i kožicama proizvoda. "Prirodni laksativ": Smanjuje zatvor, smanjuje rizik od divertikulitisa i može pomoći kod mršavljenja.

Inulin oligofruktoza

Topiv. Ekstrahiran iz luka i nusproizvoda proizvodnje šećera iz cikle ili korijena cikorije. Dodaje se prerađenoj hrani za povećanje vlakana. Može povećati "dobre" bakterije u crijevima i poboljšati imunološku funkciju.

Lignin

Netopiv. Prirodno se nalazi u lanu, raži i nekom povrću. Dobar za zdravlje srca i imunološku funkciju. Budite oprezni ako imate celijakiju ili ne podnosite gluten.

Sluz, beta-glukani

Topivi. Prirodno se nalaze u zobi, zobenim mekinjama, grahu, grašku, ječmu, lanenom sjemenu, bobičastom voću, soji, bananama, narančama, jabukama i mrkvi. Pomaže u snižavanju lošeg LDL kolesterola i smanjuje rizik od koronarne bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Budite oprezni ako imate celijakiju ili ne podnosite gluten.

UBRZAVA PROBAVU Kako do tanjeg struka do ljeta? Ovaj napitak potiče mršavljenje i jednostavno ga je napraviti

Pektin 

Topiv, iako neki pektini mogu biti netopivi. Prirodno se nalazi u voću, bobicama i sjemenkama. Također ekstrahiran iz kore citrusa i drugih biljaka. Povećava količinu vlakana u prerađenoj hrani. Usporava prolazak hrane kroz crijevni GI trakt i pomaže u snižavanju kolesterola u krvi.

Polidekstrozni polioli

Topivi. Dodaju se prerađenoj hrani kao sredstvo za povećanje volumena i zamjena za šećer. Napravljeni od dekstroze, sorbitola i limunske kiseline. Povećavaju masu stolice i pomažu u sprječavanju zatvora. Može uzrokovati nadutost ili plinove.

Psyllium 

Topiv. Ekstrahiran iz oljuštenih sjemenki ili ljuski biljke Plantago ovata. Koristi se u dodacima prehrani i pićima s vlaknima i dodaje se hrani. Pomaže u snižavanju kolesterola i sprječava zatvor.

DEMANTIRALI TikTokere Doktori otkrili: Evo koliko puta dnevno je normalno obavljati veliku nuždu. Možda vas šokira

Otporni škrob

Topiv. Škrob u stijenkama biljnih stanica. Prirodno se nalazi u nezrelim bananama, zobenim pahuljicama i mahunarkama. Također se ekstrahira i dodaje prerađenoj hrani za povećanje vlakana. Može pomoći u kontroli težine povećanjem sitosti. Pomaže u kontroli šećera u krvi, povećava osjetljivost na inzulin i može smanjiti rizik od dijabetesa.

Pšenični dekstrin

Topiv. Ekstrahiran iz pšeničnog škroba i naširoko se koristi za dodavanje vlakana prerađenoj hrani. Pomaže u snižavanju kolesterola (LDL i ukupnog kolesterola) i može sniziti šećer u krvi i smanjiti rizik od bolesti srca; potrebno je više istraživanja. Izbjegavajte ako imate celijakiju ili ne podnosite gluten, piše WebMD.

Prednosti topivih vlakana

Zaštita srca

Unutar vašeg probavnog sustava, topiva vlakna vežu se za čestice kolesterola i odvode ih iz tijela, pomažući u smanjenju ukupne razine kolesterola i rizika od srčanih bolesti. Zobena kaša može ponuditi najveću zaštitu srca.

Zaštita od dijabetesa

Budući da se topiva vlakna ne apsorbiraju dobro, ne doprinose skokovima šećera u krvi koji vas mogu dovesti u opasnost od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Ako već imate dijabetes (tip 1 ili tip 2), topiva vlakna mogu čak pomoći da vaše stanje bude pod kontrolom.

Gubitak težine

Topiva vlakna također vam mogu pomoći da postignete ili održite zdravu težinu održavajući osjećaj sitosti bez dodavanja mnogo kalorija vašoj prehrani.

PRIRODNI LIJEKOVI Ove dvije namirnice će otjerati želučane tegobe u tren oka!

Zdravo pražnjenje crijeva

Topiva vlakna upijaju vodu dok ona prolazi kroz vaš sustav, što pomaže u povećanju stolice i štiti od zatvora i proljeva. Zapravo, većina dodataka prehrani s vlaknima sadrži uglavnom topiva vlakna.

Prednosti netopivih vlakana

Gubitak težine

Poput topivih vlakana, netopiva vlakna mogu igrati ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine tako da se osjećate sitima.

Zdravlje probavnog sustava

Konzumiranje puno netopivih vlakana također pomaže da ostanete redoviti. A ako imate zatvor, dodajte više toga u svoju prehranu i možete pokrenuti stvari. Netopiva vlakna također mogu poboljšati zdravstvene probleme povezane s crijevima, kao što su zatvor, hemoroidi i fekalna inkontinencija (problemi s kontrolom pražnjenja crijeva).

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare