Zdrava i uravnotežena prehrana ključna je za održavanje tijela jakim, uključujući i pluća. Općenito, cilj je konzumirati raznolike namirnice iz svake prehrambene skupine kako bi pluća ostala zdrava. Kako biste održali pluća u vrhunskoj formi, evo nekoliko primjera namirnica koje je poželjno konzumirati, a koje treba izbjegavati ili ograničiti, uz izbjegavanje pušenja i drugih navika koje štete plućima.
Dobro: Hrana bogata vlaknima
Što zajedničko imaju maline, grašak, leća i crni grah? Svi su bogati vlaknima, što je izvrsno za pluća. Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju više vlakana imaju bolju funkciju pluća u usporedbi s onima koji ne unose dovoljno vlakana. Ostale namirnice bogate vlaknima uključuju integralne špagete, pečeni grah, chia sjemenke, kvinoju, kruške i brokulu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Loše: Prerađeno meso
Istraživanja su pokazala povezanost između prerađenog mesa i lošije funkcije pluća. Znanstvenici vjeruju da nitriti, koji se koriste u preradi i konzerviranju mesa, uzrokuju upalu i stres u plućima. Slanina, šunka, suhomesnati proizvodi i kobasice spadaju u kategoriju prerađenog mesa.
Dobro: Kava
Dobre vijesti za ljubitelje kave: jutarnja šalica može pomoći vašim plućima. Istraživanja ukazuju na vezu između redovite konzumacije kave i zdravijih pluća, vjerojatno zbog kofeina, koji djeluje protuupalno, te polifenola, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.
Loše: Previše alkohola
Prekomjerno konzumiranje alkohola šteti ne samo jetri, već i plućima. Sulfiti u alkoholu mogu pogoršati simptome astme, dok etanol utječe na stanice pluća. Osobe koje piju previše alkohola sklonije su upalama pluća i drugim plućnim problemima. Umjerena konzumacija, poput jedne ili dvije čaše dnevno, osobito vina, može biti korisna za pluća. Međutim, stručnjaci ne preporučuju da počnete piti ako to već ne činite, a ako pijete, važno je biti umjeren.
Dobro: Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice, poput smeđe riže, integralnog kruha i tjestenine, zobi, kvinoje i ječma, izvrsne su za pluća. Osim što su bogate vlaknima, cjelovite žitarice sadrže vitamin E, selen i esencijalne masne kiseline, koje blagotvorno djeluju na zdravlje pluća. Rafinirane žitarice, poput bijelog brašna i bijele riže, gube mnoge hranjive tvari tijekom procesa obrade.
Loše: Pića s visokim udjelom šećera
Zamijenite gazirane napitke vodom kako biste zaštitili pluća. Jedna studija je pokazala da odrasli koji konzumiraju više od pet zaslađenih gaziranih pića tjedno imaju veću vjerojatnost za razvoj bronhitisa, dok djeca češće razvijaju astmu. Iako nije potpuno jasno jesu li gazirana pića uzrok tome, povezanost je primijećena. Čak i nezaslađeni gazirani napici mogu loše utjecati na pluća, osobito kod pušača.
Dobro: Bobičasto voće
Crveno i plavo voće, poput borovnica i jagoda, bogato je flavonoidom zvanim antocijanin, koji im daje boju i djeluje kao snažan antioksidans. Istraživanja sugeriraju da ovaj pigment može usporiti prirodno propadanje pluća tijekom starenja. U jednoj studiji, stariji muškarci koji su jeli najmanje dvije porcije borovnica tjedno imali su značajno manji pad funkcije pluća u usporedbi s onima koji su jeli manje ili nikakvo bobičasto voće.
Loše: Previše soli
Malo soli dodaje okus, ali previše može povećati rizik od plućnih problema. Ljudi koji unose velike količine soli skloniji su dugotrajnom bronhitisu, a prehrana bogata natrijem može pogoršati simptome astme. Ograničavanje unosa soli nekoliko tjedana može poboljšati funkciju pluća. Kuhajte kod kuće, izbjegavajte restorane i gotovu hranu te čitajte deklaracije na proizvodima. Preporučeni unos soli obično se kreće od 1.500 do 2.300 mg dnevno.
Dobro: Lisnato zeleno povrće
Povrće poput špinata, blitve i drugih lisnatih zelenih namirnica može smanjiti rizik od raka pluća. Jedna studija je pokazala da su kineske zelenjave posebno korisne u tom pogledu, što bi moglo biti zbog visokog sadržaja karotenoida, koji djeluju kao antioksidansi.
Dobro: Mliječni proizvodi
Istraživanja sugeriraju da konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda, poput sira i jogurta, može smanjiti rizik od smrtnosti od raka pluća. Ako niste alergični na mliječne proizvode, oni mogu imati protuupalna svojstva. S druge strane, ako imate astmu ili neki drugi plućni problem, izbjegavanje mliječnih proizvoda može smanjiti proizvodnju sluzi.
Dobro: Rajčice
Rajčice su najbogatiji izvor likopena, koji je povezan sa zdravljem pluća. Konzumacija rajčica i proizvoda od rajčice, poput soka od rajčice, može smanjiti upale u dišnim putevima kod osoba s astmom i smanjiti rizik od smrtnosti kod osoba s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB). Likopen je također povezan s manjim padom funkcije pluća kod mladih odraslih osoba, a te su koristi još izraženije kod bivših pušača, piše Webmd.