To je to što me zanima!

Evo kako spriječiti da banane pocrne i postanu gnjecave

Ako želite da vam banane dulje potraju - stavite ih u hladnjak. Niže temperature usporavaju proces sazrijevanja pa kad banane dosegnu vama zadovoljavajući stupanj zrelosti, stavite ih u hladnjak
Vidi originalni članak

1. Objesite ih i držite podalje od ostalog voća

Ako nisu u voćnim salatama ili smoothiejima, banane se ne slažu dobro s ostalim voćem. To se posebno odnosi na voće koje tijekom sazrijevanja ispušta plin etilen. Nutricionistica Ashley Roth kaže da su avokado, breskve, rajčice, jabuke i smokve najveći 'krivci' za prerano dozrijevanje banana. Zato ih ne biste trebali držati u istoj zdjeli. Radije kupite 'vješalicu' za banane.

POGLEDAJTE VIDEO: Banane su omiljeno voće svima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Obložite peteljke u prozirnu foliju

Neke banane se pakiraju tako da su im peteljke obložene prozirnom folijom. Nemojte je bacati. Većina etilena, plina koji ubrzava sazrijevanje banana, otpušta se upravo na vrhu snopa banana. Kad ih obložite folijom, usporava se ispuštanje plina, a za najbolje rezultate, odvojite sve banane i omotajte peteljku svakoj zasebno, rekla je Dawn Jackson Blatner, nutricionistica.

3. Kad sazru, stavite ih u hladnjak

Niže temperature usporavaju kemijski proces sazrijevanja pa kad banane dosegnu vama zadovoljavajući stupanj zrelosti, pohranite ih u hladnjak. Ako kora banane posmeđi ili čak i pocrni sve je u redu. Boja se mijenja zbog pigmenta u kori i ne utječe na plod, koji bi i dalje trebao zadržati okus i teksturu.

ZDRAVA HRANA Evo što se sve događa u tijelu ako jedete banane svaki dan

4. Na oguljene banane dodajte citruse

Dodavanje soka limuna ili limete pomoći će u zadržavanju svježine banana. Citrusi usporavaju proces oksidacije.

5. Okupajte ih u octu

Ocat je alternativa citrusima. Chefica Claudia Sidoti kaže da koristi ocat kako se narezano voće ne bi pretvorilo u smeđu kašu. Baš kao i sa sokom citrusa, i ocat možete razvodniti, a ako vam smeta okus octa na bananama, naprosto ih isperite.

SVAKA JE ZA NEŠTO DOBRA Znate li kakvu bananu je bolje pojesti - onu punu crnih točkica, žutu ili pomalo zelenkastu?

6. Zamrznite ih

Ako držite banane duže od nekoliko dana, umjesto u hladnjak, stavite ih u zamrzivač. Slastičarka Nicole Pomije kaže da zamrznute banane imaju rok trajanja od barem 30 dana, piše Today.

POGLEDAJTE VIDEO: KOJE JE ESTETSKE ZAHVATE RADIO TOM CRUISE

Idi na 24sata

Komentari 165

  • jura4987 17.02.2024.

    Najbolje slušat mocnu kraljicu lepu

  • kramp.s 17.02.2024.

    Svaki drugi dan sam u dućanu. Ne radim zalihe banana tako da ni ne stignu pocrniti. :-)

  • *KRALJICA* 17.02.2024.

    Najbolje ih pojesti . :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare