To je to što me zanima!

Evo kako se rade prefini duvan čvarci - nisu masni kao obični i naprosto se tope u ustima

Navodno originalan recept dolazi iz Valjeva i okolice, i star je nekih 200 godina. Naziv 'duvan' dobili su zato što bojom i teksturom nalikuju na rezano listiće duhana
Vidi originalni članak

Duvan čvarci su podrijetlom iz Srbije i toliko su popularni da imaju i svoj festival - Festival duvan čvaraka u Valjevu koji se održava u lipnju svake godine. Navodno originalan recept dolazi iz Valjeva i okolice i star je nekih 200 godina. Naziv 'duvan' dobili su zato što nalikuju na rezano listiće duhana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Evo kako se rade duvan čvarci

Potrebno vam je 25 kilograma bijele slanine i 5 kg krtog mesa od plećke ili buta. Potom se to nareže na kockice (veličine nekih 5x5 cm), ubaci u veliku posudu za kuhanje i nalije dosta vode (da prekrije meso). Tijekom pripreme, koja traje 6 do 8 sati voda ispari. Čvarke je potrebno raditi na laganoj vatri uz stalno miješanje. Cijeđenje se tradicionalno obavlja kroz platnenu krpu. Cijedi se dok zadnja kap masti ne izađe. Čvarci su gotovi kad dobiju lijepu zlatno smeđu boju.

- Da bi čvarci nalikovali na duhan, komadići mesa ne smiju biti sitni, jer će vlakna koja su sadržana u mesu i masnoći činiti duvan čvarke. Kada se kreće s cijeđenjem masti, to je stvar iskustva. Nakon što se mast iscijedi čvarci koji ostanu prebacuju se u dublju posudu i sole po ukusu. Na ovaj način dobije se 6 do 7 kilograma čvaraka, jer sve zavisi koliko je mesnata bila masnoća i koliko je mesa i slanine još dodano - pojasnio je 'kralj čvaraka', mesar iz Valjeva Slaven Batočanin za agroklub.ba koji je zaslužan za brendiranje duvan čvaraka i nastanak spomenutog festivala.

Tu je još jedna verzija recepta, ali ovaj put za za manju količinu:

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa - od plećke, vrata ili rebara
  • 1,5 kg kg svježe mesnate slanine
  • voda
  • sol

ZNAMO GDJE JU MOŽETE NABAVITI Čokolada s čvarcima postala je stvarnost! Kraš se šalio, a ljudi se oduševili njihovom idejom

Postupak:

Meso i slanina se izreže na približno jednake komade veličine 6x6 cm. Prelije se vodom i kuha 6 do 7 sati, odnosno dok se meso ne počne raspadati, a sva voda ispari. Kuha se na laganoj vatri uz stalno miješanje.

Kad su čvarci gotovi, odmah se ocijede - stavi ih se u čvrstu krpu i stegne da izađe sva mast. Na kraju ih treba rastresti i posoliti, prenosi mondo.ba.

Pogledajte u videu kako se prave ovi čvarci:

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • kirby30 31.05.2024.

    Jeo i bolji nego klasični

  • Barbara33333 31.05.2024.

    Duvan čvarci su super .

Komentiraj...
Vidi sve komentare