Za pripremu manjih količina kobasica, dobro je imati manji električni stroj za mljevenje mesa koji dolazi s nastavkom za punjenje. No, ako nemate, sameljite ih u obližnjoj mesnici. Osim stroja, tu su i osnovni pribor - nož, daska za rezanje i posuda. Od namirnica, ključni su meso, svježi špek ili panceta te crijeva za punjenje, sol i začini po želji.
Meso je najvažnije, odnosno njegova kvaliteta. Dobro je odabrati meso koje je prošarano masnoćom, kako bi bile ukusne.
POGLEDAJTE VIDEO:
No, ako imate krto meso, poput kunića ili puretine, pomiješajte ga sa slaninom ili nekim masnim mesom, kako bi dobilo na mekoći i masnoći.
Prije samog mljevenja meso je dobro narezati, a način na koji ćete to napraviti ovisi o vrsti kobasice.
Suhe domaće kobasice
Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:
- 7 kg svinjske plećke (srednje mljevene) 2 kg juneće vratine (jako sitno mljevene)
- 1 kg leđne slanine (sitno mljevene ili po ukusu)
- 100 g češnjaka
- 200 g soli
- 30 g mljevenog crnog papra
- 100 g slatke mljevene paprike
- 50 g ljute crvene paprike (proizvoljno).
Priprema:
Meso sameljite, a češnjak fino narežite, zgnječite i prelijte mlakom vodom. Nakon 30 minuta procijedite ga kroz čistu gazu i dodajte mesu. Nakon toga dodajte začine u točnom omjeru ili po želji.
Napunite kobasice u crijevo te ih stavite da se suše.
Istarske kobasice
Sastojci:
- 10 kg svinjskog mesa
- 180 g soli
- 120 g češnjaka
- 20 g papra
- 4 dl bijelog istarskog vina
- 4 lista lovora
- svinjska crijeva (za punjenje)
Priprema:
Češnjak treba očistiti, izgnječiti nožem te staviti kuhati s lovorovim listom u bijelom vinu. Kuhanje je gotovo kad vino ishlapi do pola.
Meso treba samljeti na grubo te potom začiniti solju i paprom, a zatim dobro izmiješati rukama.
Češnjak koji je već skuhan u vinu najbolje je propasirati i dodati smjesi pa opet sve skupa pomiješati.
Smjesom napunite prethodno isprana crijeva i oblikujte kobasice. Kobasice potom treba objesiti na deblji štap i sušiti pet do deset dana.
Slavonske kobasice
Sastojci:
- 20 kg svinjskog mesa od plećke
- 5 kg leđne slanine
- 1% crvene paprike - u odnosu na količinu mesa
- ako želite da kobasice budu blago ljute onda stavite 0,8% slatke paprike i 0,2% ljute paprike. Najbolje je ako imate domaće.
- 1% bijelog luka - u odnosu na količinu mesa
Meso, slaninu i bijeli luk treba samljeti. Papriku i sol zatim treba rasporediti po mesu i onda sve dobro promiješati. Mesom napunite crijeva te sušite oko 10 dana na propuhu.