To je to što me zanima!

Evo kako napraviti kobasice kod kuće i par recepata za početnike

Ako želite znati što se nalazi u njima, možete ih lako napraviti kod kuće. Naša kuhinja ponosi se raznim vrstama kobasica, a najvažnija stvar je, naravno, kvaliteta mesa
Vidi originalni članak

Za pripremu manjih količina kobasica, dobro je imati manji električni stroj za mljevenje mesa koji dolazi s nastavkom za punjenje. No, ako nemate, sameljite ih u obližnjoj mesnici. Osim stroja, tu su i osnovni pribor - nož, daska za rezanje i posuda. Od namirnica, ključni su meso, svježi špek ili panceta te crijeva za punjenje, sol i začini po želji.

Meso je najvažnije, odnosno njegova kvaliteta. Dobro je odabrati meso koje je prošarano masnoćom, kako bi bile ukusne.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, ako imate krto meso, poput kunića ili puretine, pomiješajte ga sa slaninom ili nekim masnim mesom, kako bi dobilo na mekoći i masnoći.

Prije samog mljevenja meso je dobro narezati, a način na koji ćete to napraviti ovisi o vrsti kobasice.

Suhe domaće kobasice

Nadjev za 10 kg smjese za punjenje:

  • 7 kg svinjske plećke (srednje mljevene) 2 kg juneće vratine (jako sitno mljevene)
  • 1 kg leđne slanine (sitno mljevene ili po ukusu)
  • 100 g češnjaka
  • 200 g soli
  • 30 g mljevenog crnog papra
  • 100 g slatke mljevene paprike
  • 50 g ljute crvene paprike (proizvoljno).

Priprema:

Meso sameljite, a češnjak fino narežite, zgnječite i prelijte mlakom vodom. Nakon 30 minuta procijedite ga kroz čistu gazu i dodajte mesu. Nakon toga dodajte začine u točnom omjeru ili po želji.

Napunite kobasice u crijevo te ih stavite da se suše.

PROMO Svježa hrana koja će vam uljepšati dan

Istarske kobasice

Sastojci:

  • 10 kg svinjskog mesa
  • 180 g soli
  • 120 g češnjaka
  • 20 g papra
  • 4 dl bijelog istarskog vina
  • 4 lista lovora
  • svinjska crijeva (za punjenje)

Priprema:

Češnjak treba očistiti, izgnječiti nožem te staviti kuhati s lovorovim listom u bijelom vinu. Kuhanje je gotovo kad vino ishlapi do pola.

Meso treba samljeti na grubo te potom začiniti solju i paprom, a zatim dobro izmiješati rukama.

Češnjak koji je već skuhan u vinu najbolje je propasirati i dodati smjesi pa opet sve skupa pomiješati.

Smjesom napunite prethodno isprana crijeva i oblikujte kobasice. Kobasice potom treba objesiti na deblji štap i sušiti pet do deset dana.

POSEBAN RECEPT Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka

Slavonske kobasice

Sastojci:

  • 20 kg svinjskog mesa od plećke
  • 5 kg leđne slanine
  • 1% crvene paprike - u odnosu na količinu mesa
  • ako želite da kobasice budu blago ljute onda stavite 0,8% slatke paprike i 0,2% ljute paprike. Najbolje je ako imate domaće.
  • 1% bijelog luka - u odnosu na količinu mesa

Meso, slaninu i bijeli luk treba samljeti. Papriku i sol zatim treba rasporediti po mesu i onda sve dobro promiješati. Mesom napunite crijeva te sušite oko 10 dana na propuhu.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • đovanoti 20.05.2024.

    Kobasice su hranjive,prepune vitamina i minerala,najbolje su za djecu i mlade u rastu i razvoju.

  • *KRALJICA* 20.05.2024.

    Ne volim kobasice . Pune su masnoće , aditiva i začina . Najmanje mesa ima u njima .

  • 20.05.2024.

    Pametnije je pojesti lecu, kvinoju, kus kus, a onaj tko to ne voli neka stavi zlicicu currya pa nece znat sta jede 🤓

Komentiraj...
Vidi sve komentare