Ako volite čokoladu, dobro je znati da ju ne morate uvijek kupovati, već možete pripremiti fini domaći slatki 'zalogaj' kod kuće, prenosi Atma. Iako možda neće izgledati kao čokolada iz trgovine, kockica one domaće vjerojatno će biti zdravija, pa i ukusnija od kupovne, a ne sadržava dodatke koji su često štetni za organizam.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako prepoznati kvalitetnu čokoladu
Prije svega, možete ju napraviti bez dodavanja bijelog šećera, kao i hidrogeniziranih masti i drugih aditiva, a dodati sušeno voće ili orašaste plodove, zbog kojih će biti još - zdravija.
Za pripremu domaće čokolade kod kuće neće vam trebati puno vremena, a zasigurno će oduševiti i odrasle ljubitelje i klince.
Recept za domaću čokoladu
Sastojci:
- Kakao prah – 70 do 100 grama
- Mlijeko po izboru – 50 mililitara
- Med – 2 žlice (vidi napomenu)
- Maslac (obični ili kokos) – 50 grama
- Malo cimeta (po želji)
- Opcija: Šaka sjeckanih ili cijelih poprženih orašastih plodova i /ili suho voće
*Umjesto meda, može se koristiti fruktoza ili kokosov šećer (umiješajte ih onda ranije, zajedno s maslacem), oni imaju nizak glikemijski indeks, te je mogu konzumirati i dijabetičari. Tko želi – može staviti i smeđi šećer…
Priprema:
Na laganoj vatri zagrijte mlijeko, vodeći računa o tome da ne smije uzavreti. Uz neprestano miješanje dodajte maslac i cimet.
Smjesu prebacite u posudu s kakao prahom, postupno, uz miješanje, kako se ne bi stvorile grudice. Gotovu smjesu opet zagrijte na laganoj vatri, pa skinite s vatre i umiješajte med.
Po želji, možete dodati sjeckane ili cijele popržene orahe, bademe, lješnjake, suho voće. Smjesu možete staviti u silikonske kalupe (za praline ili čokoladnu tablu) ili manje zdjelice. Ostavite je na sat vremena u hladnjak, da se stegne, pa poslužite.
POGLEDAJTE VIDEO: PROZIRNI DEKOLTEI I HALJA ČASNE SETRE NA CRVENOM TEPIHU