Jednom kada se drvo ekstrahira iz sustava bogatog hranjivim tvarima koji stabla čini pravim čudom prirode, više nema pristup vlazi i zaštiti koja mu je potrebna da ostane zdravo. Ako nije dobro nauljeno i održavano, drvena daska će se uskoro potpuno osušiti i postati osjetljivija na savijanje, pucketanje, upijanje tekućina i mirisa te lomljenje.
POGLEDAJTE VIDEO: Samouki umjetnik radi skulpture od drveta
Srećom, postoji vrlo jednostavan način na koji možete spriječiti da se bilo što od tih nezgoda dogodi i da svoju drvenu dasku za rezanje održite u punoj snazi.
Kako prepoznati kada je potrebno nauljiti drvenu dasku?
Ako vidite da su neke zakrpe ili dijelovi drvene daske za rezanje lakši i suši od drugih, možda bi se isplatilo potrošiti nekoliko minuta da dobro nauljite, u biti nahranite, svoju dasku za rezanje, umjesto da ju bacite.
Nešto znanstveniji je takozvani 'test vodene kapljice' - ako se voda upije u dasku, na rukama imate jedan žedan kuhinjski pribor i vrijeme je da dasku 'nahranite'. Ako voda ostane na dasci, a da se ne upije, to znači da je drvo daske zdravo i da će vam još dugo služiti.
Kokosovo ulje - jednostavno najbolje!
Zahvaljujući visokoj razini srednjelančanih triglicerida i visokom udjelu zasićenih masti, kokosovo ulje ne može užegnuti. To je također vegetarijansko neljepljivo ulje koje ostaje postojano na visokim temperaturama.
Uparite to s antimikrobnim svojstvima kokosovog ulja koja blokiraju loše bakterije iz drvenih vlakana i dobit ćete vrhunsko ulje za drvene daske i posuđe.
4 koraka kako pravilno nauljiti drvenu dasku za rezanje
1. Počnite tako što ćete svoju drvenu dasku za rezanje postaviti na ravnu hrapavu površinu, a zatim pored nje postaviti mekanu krpu koja se ne guli ili papirnati ručnik. Klasične pamučne maramice će isto dobro poslužiti.
Za početak ćete uzeti 2 žlice kokosovog ulja u tekućem obliku na sobnoj temperaturi. Ako ga treba zagrijati da se razrijedi, stavite ga na desetak sekundi u mikrovalnu. Ovdje je namjera osigurati da se vaše ulje lako izlije i da se glatko širi po površini drvene daske.
2. Pomalo dolijevajte ulje na dasku. Počnite u kutu drvene daske i sipajte ulje izravno na dasku za rezanje drva u smjeru godova. To je jako važno jer omogućava maksimalnu apsorpciju ulja u drvena vlakna.
3. Utrljajte ulje na dasku. Uzmite svoju krpu, papirnati ručnik ili rupčić i počnite utrljavati ulje u dasku ravnomjernim pritiskom. Nastavite trljati dok ne budete sigurni da je sav višak ulja ušao u dasku.
4. Ponovite korake, a zatim ostavite dasku za rezanje da se odmori. Općenito, htjet ćete ponoviti postupak barem dvaput, ali stvarno što više puta ponovite postupak to će daska biti u boljem stanju piše Virginia Boys Kitchen.
Kad drvena daska za rezanje više ne može apsorbirati ulja, jednostavno će ostati na površini i vi ga možete lako pokupiti. Ostavite drvenu dasku da se 'odmori', barem četiri do šest sati. Nakon toga još jednom je prebrišite i slobodno koristite.